Lichtpuntje op de woningmarkt

NIEUWEGEIN - De woningmarkt is in het tweede kwartaal iets in beweging gekomen volgens de makelaars. Voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zei donderdag dat door onzekerheid over de overdrachtsbelasting aankopen van woningen naar voren zijn gehaald. "Maar ook zien we een nieuw realisme in de markt. Mensen zetten hun huis scherper te koop, waardoor de markt in beweging komt."
BUNNIK/ZEIST
In de regio Bunnik/Zeist gingen 338 woningen van de hand tegen 266 in het eerste kwartaal. Wel daalde de gemiddelde transactieprijs van 329.000 euro naar 316.000 euro.

UTRECHT

In de regio Utrecht werden 1008 woningen verkocht in het tweede kwartaal tegen 833 in het eerste kwartaal. De gemiddeld huizenprijs steeg gemiddeld met tweeduizend euro Van 228.000 naar 230.000 euro.

AMERSFOORT

In de regio Amersfoort kregen in het tweede kwartaal 436 woningen een nieuwe eigenaar tegen 375 in het eerste kwartaal. De gemiddels prijs van een woning bleef vrijwel gelijk op 237.000 euro.

LANDELIJK

Volgens de NVM zijn er in het tweede kwartaal landelijk 20,2 procent meer woningen verkocht dan in de voorgaande 3 maanden. Tegelijkertijd daalde de

gemiddelde verkoopprijs van huizen met 0,7 procent. Een gemiddelde woning kost nu volgens voorlopige cijfers 215.000 euro.
Een maand geleden meldde het Kadaster al dat de verkoop van woningen iets in de lift zat. De NVM is blij met de opleving, maar Hukker waarschuwt dat
het nog altijd moeizaam gaat op de woningmarkt. "Dit kwartaal was een klein lichtpuntje, zo een die extra opvalt als het buiten heel donker is. We hebben geen indicatie voor een structureel herstel."

SNELLE VERKOOP

Volgens de NVM-voorzitter is het mogelijk om in de huidige markt in korte tijd een huis te verkopen. Bijna een kwart (23 procent) van de te koop

gezette huizen wordt binnen 3 maanden verkocht. "Maar een scherpe prijs is hiervoor een absolute voorwaarde", aldus Hukker.
De huizenprijzen dalen al een tijd door de crisis. Ten opzichte van anderhalf jaar geleden zijn woningen nu gemiddeld 12,9 procent goedkoper. De prijzen zakken het meest bij de duurdere woningtypen. Zo werd bij vrijstaande huizen een min van 16,5 procent genoteerd en bij de twee-onder-één-kap een min van 14,7 procent.
Volgens de makelaars komt nog een groot aantal verkopers nauwelijks in actie. Bijna een kwart (24 procent) van het aanbod staat langer dan een
halfjaar te koop, maar is nooit in prijs aangepast. Nog eens 16 procent van de verkopers heeft wel eens de prijs gewijzigd, maar deed dit langer dan
een half jaar geleden. "Woningen waar al meer dan 6 maanden geen actie is ondernomen, staan vrijwel kansloos te koop", zegt Hukker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.