Asbest in Kanaleneiland: van minuut tot minuut

UTRECHT - De asbestvondst in Kanaleneiland heeft veel losgemaakt. De gebeurtenissen tot het officiële einde van de noodsituatie op een rij.
VRIJDAG:
09.00 uur: Noodsituatie (GIRP 2) opgeheven.
DONDERDAG:
17.15 uur: Persbijeenkomst gemeente Utrecht en Mitros: crisisteam stopt. Nog 191 in vier opvanghotels. Mitros benadrukt dat accepteren tijdelijke woning niet betekent dat de bewoners rechten verspelen;
13.00 uur: Einde extra vergadering gemeenteraad.
12.00 uur: Gemeenteraad: kritiek op de informatievoorziening, bewoners mogen financieel niet de dupe zijn van de situatie, vragen over commissie die het onderzoek naar de situatie aanstuurt, Mitros bleek niet voorbereid op een calamiteit.
11.40 uur: Gemeente Utrecht publiceert brief met feitenrelaas en actuele stand van zaken.
11.00 uur: Bijeenkomst van de gemeenteraad over het asbest. Burgemeester Wolfsen: Het is allemaal zeer ingrijpend voor de bewoners. Beveiliging is goed geregeld, er hebben zich geen incidenten voorgedaan. Nu het proces van schoonmaak en terugkeer.
8.00 uur: Bewoners van de Marco Pololaan checken uit bij hun hotel en worden in groepjes van hun opvanglocatie naar Kanaleneiland teruggebracht. Bij hun woning worden ze opgevangen door medewerkers van Mitros en schoonmakers.
WOENSDAG:
21.55 uur: In Rotterdam wordt Verzorgingstehuis Meeuwenhof ontruimd wegens asbest.
19.42 uur: Gemeente Utrecht: de bewoners van particliere huizen krijgen donderdag meer informatie.
19.42 uur: Oproep van Mitros om bewoners te bereiken die zelf een logeeradres hebben geregeld. Niet van iedereen is bekend waar hij of zij verblijft.
19.42: Gemeente Utrecht: bewoners van de woningen in het afgezette gebied kunnen hun post zelf kunnen afhalen bij PostNL op de Europalaan 20.
17.35 uur: Mitros: medewerkers zijn bedreigd door enkele evacués.
17.25 uur: Gemeente Utrecht: Er komt geen gezondheidsonderzoek onder bewoners van Kanaleneiland. Het RIVM is het eens met de GG&GD dat zo'n onderzoek geen zin heeft. Meestal worden mensen alleen ziek als ze héél veel asbestvezels inademen gedurende een lange periode. Daarnaast bestaat er geen geschikte onderzoeksmethode. Bewoners met emotionele klachten zijn welkom bij de GG&GD.
17.20 uur: Gemeente Utrecht: Alle asbestevacués moeten terug als hun woning en de omgeving schoon is verklaard. Mitros zegt dat bewoners die dat niet willen, op eigen kosten een ander onderkomen moeten regelen.
17.15 uur: Dagelijkse persbijeenkomst op het stadhuis.
17.00 uur: SP: er is een andere bron van besmetting dan het spuitasbest.
15.00 uur: Enkele bewoners Marco Pololaan zeggen tegen RTV Utrecht dat ze niet terug willen naar hun huis. Ze hebben teveel vragen en zorgen over het asbest.
14.40 uur: Weblog een van de bewoners: Inwoners Kanaleneiland overwegen om een protestmars te lopen.
07.00 uur: Winkeliers rond asbestgebied dienen claim in bij Mitros.
DINSDAG:
17.32 uur: ANP: Bewoners Marco Pololaan donderdag terug
17.30 uur: Gemeente Utrecht: Vijf bureaus onderzoeken en controleren de verontreiniging met asbest: Sanitas, Search, BME, Boot en Oesterbaaij.
17.17 uur: Gemeente Utrecht: vergunningen komen spoedig op de website zodat iedereen ze kan inzien.
17.15 uur: Start persconferentie. Donderdag praat gemeenteraad Utrecht weer over Kanaleneiland, onder meer op verzoek van de SP.
15.30 uur: Bij de persconferentie om 17.15 uur zullen burgemeester Aleid Wolfsen en Rob Rötscheid, directeur van Mitros, aanwezig om vragen te beantwoorden, meldt de gemeente.
MAANDAG:
23.00 uur: Persoonlijk weblog van burgemeester Wolfsen over de situatie in Kanaleneiland: "Het zal je maar gebeuren, midden in de vakantie: je verlaat je huis omdat daar onderzoek wordt gedaan naar asbest."
18.30 uur: In een infobulletin zet gemeente Utrecht alle vergoedingen op een rij. Evacués die van zaterdag 28 juli tot en met 3 augustus niet terug kunnen, krijgen nogmaals 150 euro per huishouden.
18.30 uur: Gemeente Utrecht: De schoonmaakwerkzaamheden aan de Marco Pololaan zijn afgerond.
10.40 uur: Het informatiebulletin van zondag staat nu ook in het Engels, Turks en Arabisch op de website van de gemeente.
ZONDAG:
18:30 uur: In de hotels is op maandag teamleider regulier toezicht Hans in 't Veld van de gemeente Utrecht aanwezig om vragen van bewoners te beantwoorden over asbestverwijdering. Mogelijk dat de gemeente daarna stopt met het sturen van ambtenaren naar de hotels.
17.15 uur: Burgemeester Wolfsen: alle bewoners krijgen te horen wat de asbestwaarde in hun woning is geweest, voordat ze terruggaan. Ook krijgen alle bewoners een individeel gesprek over een tijdelijke woning of 1500 euro per maand.
15.21 uur: Persgesprek is om 17.15 uur in het Stadhuis. Dit zal niet live worden uitgezonden door RTV Utrecht.
14:30 uur: Gemeente Utrecht: naar verwachting kunnen de bewoners van de flats aan de Marco Pololaan (blok 2) komende week naar huis terug.
12.00 uur: Gemeente Utrecht heeft een wijkbericht bezorgd bij bewoners van de Churchilllaan, Columbuslaan, Vasco da Gamalaan en Beneluxlaan.
10.00 uur Burgemeester overlegt op het stadhuis met vier bewoners over verbeteren communicatie.
09.30 uur: Bericht van 27 juli is nu ook beschikbaar in het Turks en Arabisch.
08.45 uur: Locoburgemeester Isabella twittert: Nog volop bezig met alle gebeurtenissen in Kanaleneiland van de afgelopen week. Eerste zorg blijft: bewoners en hun woningen, en het blijven informeren.
ZATERDAG:
17.00 uur: Asbestevacués zeggen tegen RTV Utrecht dat ze het heft in eigen handen gaan nemen. Ze willen zelf de waardes die uit asbest-onderzoeken komen kunnen beoordelen, omdat ze onvoldoende informatie van de gemeente of Mitros krijgen.
16.45 uur: Bericht van 27 juli is nu ook beschikbaar in het Engels.
16.00 uur: Gemeente Utrecht: 20 tot 25 gezinnen zijn zaterdag naar tijdelijke woning verhuisd. In de loop van dit weekend gaan meer gezinnen verhuizen.
14.25 uur: Gemeente Utrecht: dagelijkse persconferentie afgelast wegens gebrek aan nieuws. Er volgt later vandaag nog wel een informatiebulletin.
12.00 uur: Bijeenkomst van Mitros met evacués in de hotels Biltsehoek en van der Valk. De pers is niet welkom bij de bijeenkomsten.
11:20 uur: Bewoners twitteren dat om 12 uur een bijeenkomst is van Mitros voor bewoners.
10.00 uur: Gemeente Utrecht: Vandaag en morgen ook arts aanwezig op de informatiepunten.
06.00 uur: AD/UN: Verhuizing naar tijdelijke woning verloop niet soepel na advies van een letselschade-advoaat aan evacués om niets te ondertekenen.
06.00 uur: NRC Handelsblad citeert burgemeester Wolfsen dat de gemeente mogelijk schadevergoeding voor gezondheidsklachten moet betalen.

VRIJDAG


21.50 uur: Gemeente Utrecht: Metingen blok twee aan de Marco Pololaan tonen aan dat op enkele plaatsen nog gesaneerd moet worden. De gemeente plaatst ook nieuwe hekken tegen dieven. Beveiligers en politie blijven actief in de wijk. Bewoners mogen spullen afhalen, maar dat wordt ontraden.
19.00 uur: Persbericht SP: Alle informatie rond de asbestverwijdering aan de Stanleylaan moet zo snel mogelijk openbaar zijn. De SP is allerminst overtuigd van de verklaringen van Mitros en de gemeente over de herkomst van de asbestbesmetting in Kanaleneiland.
18.00 uur: DOENJA bezorgt speelgoed voor de kinderen bij hotel Mitland in Utrecht en Van de Valk in Houten.
17.30 uur: Informatiebulletin gemeente Utrecht met informatie over onder meer de tijdelijke woningen, schaderegeling en bewaking.
17.15 uur: Dagelijkse persconferentie door burgemeester Wolfsen. Mensen kunnen kiezen tussen1500 euro per maand vergoeding of een logeerwoning.
15.14 uur: Bewoners van de flat aan de Stanleylaan kunnen de komende drie weken niet naar huis. Dat heeft Mitros gemeld aan bewoners die in hotel Mitland verblijven.
15.04 uur: Eerste busjes vertrekken om geëvacueerde mensen van hotels naar tijdelijke woningen te brengen.
11.55 uur: ANP: De gemeente Utrecht en woningcorporatie Mitros gaan niet in op speculaties over de herkomst van het asbest, dat is vrijgekomen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Het zou gaan om spuitasbest uit de dakranden, maar asbestdeskundigen, onder wie Ton Witteman, trekken in twijfel of dat zo is.
11.45 uur: Arts in hotel Mitland gearriveerd en beschikbaar voor medische vragen over asbest. De gemeente Utrecht laat op opvanglocaties dagelijks een arts spreekuur houden.
10.25 uur: De gemeente kondigt een infobulletin aan voor alle bewoners. De niewusbrief wordt aan het eind van de dag verstuurd.
06.00 uur: Trouw: Asbest-deskundige Ton Witteman is eigen onderzoek naar het asbest in Kanaleneiland begonnen. Hij vermoedt dat het asbest in de woningen niet afkomstig is van het spuitasbest onder de dakrand, maar al in de woningen heeft gezeten.
DONDERDAG:
18.00 uur: Mitros maakt bekend dat vrijdag de eerste 40 woningen voor evacués beschikbaar komen.
17.33 uur: De kans dat bewoners van de Stanleylaan ziek worden van het spuitasbest na er vijf dagen aan bloot te hebben gestaan, is 1 op de 7,3 miljard. Aldus Ben Rozema asbestexpert van de GG&GD.
17.23 uur: Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond de vondst van asbest op de Stanleylaan en de daaropvolgende ontruiming. Details hierover moeten nog worden bepaald;
17.00 uur: Burgemeester Wolfsen zit de persconferentie voor. Hij neemt het roer over van locoburgemeester Isabella.
15.33 uur: De website van de gemeente Utrecht is weer bereikbaar. Oorzaak van het defect was een kapotte airconditioning in het datacentrum.
11.00 uur: Mitros brengt deel evacués met busjes naar de Maarsseveense Plassen voor een stranddag.
10.38 uur: De pagina met veelgestelde vragen over asbest is wel bereikbaar op gemeentesite.
WOENSDAG:
21:30 uur: Ook bezoek aan het Van der Valkhotel in Houten.
20.50 uur: Burgemeester Aleid Wolfsen gaat in gesprek met bewoners van Kanaleneiland. Hij bezocht samen met locoburgemeester Isabella een aantal van hen die zijn ondergebracht in het Mercurehotel in Nieuwegein.
19:50 uur: Verslaggever Remco te Kloese: Na incidenten zijn kinderen van evacués niet langer welkom in zwembad hotel Mitland.
19.30 uur: Locoburgemeester Isabella en burgemeester Wolfsen kondigen bezoek aan het Mercurehotel in Nieuwegein aan. Dat is de enige locatie waar evacués zijn ondergebracht, maar waar nog geen bestuurder is geweest.
18.55 uur: Storing website gemeente Utrecht.
17.20 uur: Locoburgemeester Isabella op persconferentie: Het klopt dat burgmeester Wolfsen mij belde op zondag. Later veel contact geweest.
17.17 uur: Mitros-directeur Rob Rötscheid: Het is niet de bedoeling dat er Polen ingezet worden in de beveiliging. Als dat wel het geval is, dan wordt dat teruggedraaid. Beveiligers moeten Nederlands spreken.
17.10 uur: Locoburgemeester Isabella op persconferentie: Pas na het weekend bekend wanneer bewoners terug kunnen keren in hun schoongemaakte woning. Mitros richt nu 89 wisselwoningen volledig in voor gedupeerde huurders. Er komt vooralsnog geen gezondheidsonderzoek. De gemeente heeft daarover wel een second opinion gevraagd aan RIVM over het gezondheidsonderzoek.
15.20 uur: Het Rode Kruis heeft woensdag vrijwilligers naar de vier opvanglocaties voor bewoners van de Utrechtse wijk Kanaleneiland gestuurd. De vrijwilligers bieden hulp bij psychische en lichamelijke problemen en hebben ook een hoeveelheid schone kleren meegenomen.
13:15 uur: Burgemeester Wolfsen tegen RTV Utrecht: Het duurt te lang en dan moet ik er toch zijn. Aanvankelijk zag het er naar uit dat het snel zou worden opgelost, maar dat is helaas niet het geval. Ik heb wel heel veel contact met de locoburgemeester gehad. Besluit over terugkeer is dinsdagavond genomen.
12.51 uur: Locoburgemeester Isabella: burgemeester Wolfsen komt eind van de middag alsnog terug van fietsvakantie in Engeland.
12:40 uur: Mitros-directeur Rob Rötscheid: Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de asbestvervuiling in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Tot nu toe is alleen duidelijk waar de vervuiling vandaan komt.
12.30 uur: Mitros: Spuitasbest in de dakranden van de flats zijn niet terug te vinden in de bouwtekeningen van destijds.
12.09 uur: Rode Kruiswoordvoerder Merlijn Stoffels: De evacués in Kanaleneiland kunnen bij de Rode Kruis vrijwilligers terecht met vragen, voor een luisterend oor en activiteiten en boeken.
11.36 uur: Locoburgemeester Isabella: Mitros laat eigenaren koopwoningen Kanaleneiland niet in de kou staan. Gekeken wordt hoe er gecompenseerd kan worden.
11.16 uur: Locoburgemeester Isabella: Eerste zorg is helderheid voor bewoners en oplossen problemen. Geen reden om burgemeester Wolfsen terug te laten keren. Wel zijn sommige ambtenaren van vakantie teruggehaald.
11.00 uur: Ingelaste informatiebijeenkomst met raad op stadhuis.
08.05 uur: PvdA-raadslid Marleen Haage op Radio 1: locoburgemeester Isabella (PvdA) had veel beter moeten communiceren. Ook hadden hulpdiensten veel beter geïnformeerd moeten worden.
07.00 uur: Raadslid Kleuver van D66 heeft veel kritische vragen in petto voor de ingelaste informatiebijeenkomst op het stadhuis. Hij wil vooral dat er meer duidelijkheid komt voor de bewoners.
DINSDAG:
18.20 uur: Directeur Klinkenberg van Bo-Ex: Bo-Ex moet ook renoveren, maar daar is de kans op onverwachts asbest veel kleiner. Het onderzoek naar asbest wordt uitgebreider en de bouwkundige situatie is heel anders.
18.15 uur: Letselschade-advocaat Wout van Veen in U Vandaag: Mitros is alleen aansprakelijk. Ook hoeven bewoners zich geen zorgen te maken over kleine lettertjes als ze geld hebben ontvangen van Mitros. Dat werkt niet voor de rechter.
17.54 uur: NOS: Politie noemt de informatieverstrekking gebrekkig. Agenten werden opgetrommeld om Kanaleneiland af te sluiten en te bewaken, maar over de gevaren van het asbest kregen ze niets te horen. De Christelijke politiebond ACP zegt dat het bij een calamiteit wel vaker schort aan informatie, maar dat dit al langer bekend was.
17.35 uur: Mitros-directeur Rob Rötscheid: Er is te weinig capaciteit bij laboratoria voor asbestonderzoek. Daarom worden monsters naar andere landen gestuurd.
17.25 uur: Politiechef Van Renswoude: ME vooral ingezet om snel veel politie op de been te kunnen krijgen. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan.
17.23 uur: Arts Ben Rozema: inschatting is dat het een kortdurende blootstelling is geweest. Risico op ziektes is daarom klein.
17.20 uur: Mitros-directeur Rob Rötscheid: 300 evacués in 4 hotels. Dieren ook weggehaald. Beveiligbedrijf gaat afgesloten woningen bewaken.
17.15 uur: Locoburgemeester Isabella: communicatie naar bewoners was niet goed. Gemeente neemt communicatie over. Nu infopunten op opvangcentra en dagelijks persconferenties.
17.15 uur: Locoburgemeester Isabella: Uit kleefmonsters en luchtmonsters gebleken dat in openbare gebied geen verontreinigingen zijn. Wel in portieken.
16.15 uur: Eigenaar supermarkt Marco Pololaan: Vanuit de gemeente géén advies over de uitstalling van groente en fruit buiten. Door de asbestproblemen is er 60 procent minder omzet gehaald dan normaal.
16.00 uur: Bewoners krijgen 100 euro. Ze moesten daar wel voor tekenen.
15.00 uur: Binnenlands Bestuur: Utrecht overweegt om burgemeester Aleid Wolfsen terug te roepen van vakantie.
15.45 uur: Gemeente Utrecht: Vragen over asbest Kanaleneiland worden vanaf nu alleen door gemeente beantwoord. Tel. 030 - 286 00 00.
14.09 uur: Directeur Rob Rötscheid van Mitros breekt na grote druk zijn vakantie voorlopig af.
12.31 uur: Gemeente Utrecht: Op 25 juli bijeenkomst voor raadsleden in stadhuis. Locoburgemeester, politie, brandweer en Mitros aanwezig.
12.20 uur: Mitros-woordvoerder Anne-Marie Cuvelier op Radio1: De aanwezigheid van directeur Rob Rötscheid is niet noodzakelijk. De dagelijkse leiding is in handen van capabele mensen die hebben meegelopen in het proces.
12.15 uur: Vergoeding voor bewoners wegens 'gederfd woongenot'. Asbestadvocaat waarschuwt bewoners om niets te ondertekenen.
10.26 uur: Mitros: Meerdere bewoners in de wijk weigeren weg te gaan. Dwingen om te vertrekken, kan niet.
09.00 uur: Vijf aanhoudingen sinds afsluiten van de wijk.
09.00 uur: Mitros informeert geëvacueerde bewoners in hotels waar ze verblijven.
05.00 uur: Gemeente maakt bekend dat er 600 vragen zijn binnengekomen op nummer 030-2860000.

MAANDAG

19.20 uur: Gemeente Utrecht: Woningcoöperatie Mitros neemt vanaf nu beantwoording van vragen over asbest Kanaleneiland over van de gemeente Utrecht. Tel: 030-8803300.
18.00 uur: Asbestdeskundige Ton Witteman: Mitros heeft steken laten vallen.
14.05: RIVM-woordvoerder Jan Brouwer de Koning: RIVM heeft niets te maken met het asbestonderzoek. Dat wordt gedaan door andere organisaties.
14.00 uur: Bussen brengen bewoners naar tijdelijke opvanglocatie.
14.00 uur: Start met schoonmaak woningen aan de Stanleylaan 2-96 (even nrs) en Marco Pololaan 12-106 (even nrs).
13.30 uur: Gemeente Utrecht: Asbestgebied in Kanaleneiland nog afgesloten. Wel toegankelijk voor bewoners die daar om dringende redenen moeten zijn.
12.30 uur: Mitros: Asbestonderzoek woningen Kanaleneiland kan dagen duren.
12.20 uur: Ook twee andere flats aan de Marcopololaan 2 t/m 106 en Stanleylaan 2 t/m 96 worden voorzorg ontruimd.
12.15 uur: Start persconferentie gemeente Utrecht, Veiligheidsregio Utrecht en Mitros.
08.30 uur: Bewoners moeten zeker nog een nacht doorbrengen in hotel of bij familie.
07.00 uur: Gemeente vergadert rond acht uur over asbestvondst. Snel meer duidelijkheid voor bewoners, belooft de gemeente.
05.01 uur: Meeste bewoners hebben de nacht door gebracht in een hotel.

ZONDAG

23.40 uur: Gemeente Utrecht: Politie houdt extra toezicht in het afgesloten gebied.
21.52 uur: Verslaggever Marc van Rossum meldt dat de meeste mensen vertrokken zijn van opvanglocatie De Pioneer. Ook de brandweer is daar weg.
21.29 uur: Loco-burgemeester Gilbert Isabella in de Pionier: afgesloten gebied wordt kleiner. Nu nog vierkant Amerikalaan, Marco Pololaan, Afrikalaan en Livingstonelaan.
20.00 uur: Verslaggever Maarten Fussel: mensen druppelen binnen bij De Ponier. Er zijn tussen de 50 en 100 ongeruste bewoners.
20.00 uur: Pizza's worden bezorgd op opvanglocatie De Pionier.
19.10 uur: ME arriveert in Kanaleneiland.
19.00 uur: Gemeente opent infonummer 030-2860000.
18.45 uur: Verslaggever Marc van Rossum: Eerste bus met 30 bewoners en tweede met drie mensen en een baby naar opvanglocatie De Pionier.
18.00 uur: Locoburgemeester Isabella tegen RTV Utrecht: Donderdag is gebleken dat er asbest is vrijgekomen. Vanochtend kwam de uitslag en daarop is tot ontruiming besloten. Als het lang gaat duren, worden mensen in hotels opgevangen. Het RIVM en andere organisaties zijn ingeschakeld. Bewoners die niet thuis zijn, worden tegengehouden.
18.00 uur: Verslaggever Maarten Fussel: Gemeente wacht op updates van RIVM. Onrust in Kanaleneiland.
17.30 uur: Verslaggever Maarten Fussel: Mensen mogen het afgezette gebied niet in, maar bewoners in het gebied, kunnen er ook niet meer uit.
17.00 uur: Start ontruiming gebied vierkant Churchillaan, Marco Pololaan, Afrikalaan en Beneluxlaan.
16.00 uur: RTV Utrecht krijgt verzoek om calamiteitenzender te worden.
15.17 uur: Groot alarm voor hulpdiensten in de regio.
15.08 uur: ME wordt met spoed opgeroepen.
Begin van de middag: Mitros informeert gemeente Utrecht. Loco-burgemeester Isabella besluit tot evacuatie deel Kanaleneiland;
Ochtend: Mitros krijgt uitslag over het asbest.
ZATERDAG:
Middag: Mitros: Nog drie gezinnen ondergebracht in een hotel of bij familie, omdat asbest in hun keuken is gevonden.

VRIJDAG

Ochtend: Mitros bezorgt brieven bij bewoners Stanleyflat.
DONDERDAG:
Ochtend: Mitros: Asbest op verzoek van Mitros afgeplakt.
Middag: Mitros: Bewoners van de twee asbestwoningen door Mitros opgehaald en ondergebracht in hotel Mitland

WOENSDAG

Middag: Mitros: Bij twee woningen aan de Stanleylaan wordt door een gespecialiseerd bedrijf asbest verwijderd uit de dakgoot. Daarbij wordt meer asbest ontdekt dan bekend was.

Buurtbewoner Charlie van Zuilekom filmt: de postbode
Buurtbewoner Charlie van Zuilekom filmt: haar woning
Buurtbewoner Charlie van Zuilekom filmt: de toezichthouders
Lang overzicht van de gebeurtenissen in Kanaleneiland

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.