'ROC Midden-Nederland in gevaar door derivaten'

PROVINCIE UTRECHT - ROC Midden-Nederland loopt flinke financiële risico's door derivaten. Dat stelt de Telegraaf. Er zou een verlies van 3 miljoen euro boven het hoofd van de roc hangen. Ook drie andere scholen lopen grote risico's, aldus de krant.
ROC Midden Nederland, ROC West-Brabant en ROC Zadkine en ROC Albeda College uit Rotterdam verzekerden zich tegen hoge rente op hun leningen. Zo'n verzekering wordt een derivaat genoemd. Maar doordat de rente daalde, vormen de verzekeringen een blok aan het been van de onderwijsinstellingen.
Volgens de krant zouden de scholen voor in totaal 17,7 miljoen euro het schip in gaan, als de verzekeringen nu zouden moeten worden afgekocht. Dat wil zeggen dat het verlies op de verzekeringen geen probleem is, zo lang de school niet in financiële moeilijkheden komt.
In dat geval moet de verzekering worden afgekocht. Dat gebeurde onlangs bij de onderwijskolos Amarantis, met vestigingen in Amersfoort. Dat kostte de sector, die bijsprong, uiteindelijk 7 miljoen euro.
De Onderwijsinspectie wil dat scholen gewone langlopende rekeningen met een vaste rente af te sluiten. De MBO-raad wil na de zomer met gedetailleerde informatie komen over de financiële situatie bij de scholen. Groenlinks wil dat minister Van Bijsterveldt (Onderwijs) ingrijpt en ervoor zorgen dat er niet meer in riskante financiële producten wordt belegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.