Nieuwegein, RIVM en universiteit getroffen door virus

NIEUWEGEIN - Nieuwegein heeft alle ambtenaren die met een computer werken, naar huis gestuurd. De gemeente is getroffen door het computervirus dat snel om zich heen grijpt in Nederland. Ook de Universiteit Utrecht heeft besmette computers gevonden, net als het RIVM in Bilthoven.
Nieuwegein herstart uit voorzorg het gemeentelijke netwerk. Door het virus was de gemeente telefonisch niet meer te bereiken. De website werkt wel. Paspoorten in ID-kaarten zouden gewoon kunnen worden opgehaald. Locoburgemeester Wouter Kolff denkt dat het probleem morgen voorbij is.
De Universiteit Utrecht meldt dat op ruim 40 pc's het virus is aangetroffen. Deze computers worden opnieuw geïnstalleerd. Woensdagavond hebben de ict'ers van de universiteit een nieuwe virusscanner geïnstalleerd, waardoor de meeste pc's geen gevaar meer lopen.
Het RIVM heeft twee besmette computers gevonden en zegt het probleem onder controle te hebben. De medewerkers van het RIVM konden gewoon doorwerken, maar is wel gevraagd alert te zijn bij het openen van bestanden.

ONBRUIKBAAR

Het virus zorgt ervoor dat Word- en Excelbestanden onbruikbaar worden en worden voorzien van een wachtwoord. Het is niet waarschijnlijk dat het virus wordt verspreid via de e-mail, zeggen experts, maar aangeraden wordt toch om alle recente mail te verwijderen waar een bijlage bij zit.
Nieuwegein en de universiteit zijn niet de enige organisaties waar het virus rondwaart. Ook Almere, Den Bosch en Weert en de UVA zijn getroffen. Sommige getroffen instellingen hebben de bestanden snel kunnen herstellen, maar er zijn ook steden waar de dienstverlening dagenlang plat ligt. Zo is in Weert de uitgifte van paspoorten onmogelijk, omdat het complete netwerk van de gemeente wordt doorgelicht.
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het Rijk heeft een waarschuwing gestuurd over het virus en onderzoekt de meldingen. Volgens het NCSC is het virus actief op computers die al eerder waren geïnfecteerd door een ander virus. Het virus werd tot vandaag nauwelijks herkend door virusscanners, maar inmiddels hebben alle grote antivirusbedrijven al update beschikbaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.