Ruiming om vogelgriep in Hagestein

HAGESTEIN - Rond de 40.000 kippen van een bedrijf in Hagestein worden zaterdag geruimd, nadat op de pluimveehouderij het vogelgriepvirus is aangetroffen. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw vrijdagmiddag gemeld. Het gaat om een bedrijf met twee stallen en vrije uitloop.
Het gaat volgens Bleker waarschijnlijk om een milde variant van het virus, dat geen bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Omdat het virus zich kan muteren tot een gevaarlijke variant, moeten de dieren wel worden afgemaakt.
In een zone van een kilometer rond het bedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, varkens en herkauwers. In die zone bevinden zich geen andere bedrijven. Voor de autosnelwegen A2 en A27 wordt een ontheffing gegeven.
Na de ruiming wordt het bedrijf in Hagestein ontsmet. Twee weken later gebeurt dat nog eens. Een week daarna mogen er weer dieren worden gehouden. Dan wordt ook het vervoersverbod opgeheven.
Volgens een woordvoerder van het ministerie komt het ongeveer één keer per jaar voor dat deze variant van de vogelgriep opduikt op een Nederlands bedrijf. De oorzaak is volgens hem vrijwel niet te achterhalen.

Woordvoerder Voedsel- en Warenautoriteit over deze variant van vogelgriep
Woordvoerder Voedsel- en Warenautoriteit over de ruiming zaterdag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.