Kippenboerderij Hagestein geruimd vanwege vogelgriep

HAGESTEIN - In Hagestein heeft de Voedsel- en Warenautoriteit zaterdag zo'n 40.000 kippen geruimd. Dat gebeurde na de vondst van het vogelgriepvirus in het pluimveebedrijf.
Het aangetroffen virus is volgens staatssecretaris Bleker van Landbouw een milde variant die geen bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Toch werden de dieren afgemaakt omdat het virus na mutatie gevaarlijk kan worden.
Zaterdag werden eerst alle dieren en eieren getaxeerd om de waarde te bepalen. Daarna werden de kippen vergast en afgevoerd en werd het hele bedrijf, met twee stallen en vrije uitloop, gereinigd. Dat gebeurt over twee weken nog een keer en een week na de laatste reiniging mogen er weer dieren worden gehouden.
Dan zal ook het huidige vervoersverbod voor het bedrijf worden opgeheven. Op dit moment mogen in een omtrek van één kilometer geen pluimvee, varkens of andere herkauwende dieren worden vervoerd. Voor de snelwegen A2 en A27 geldt overigens een ontheffing.
De boer zal vanuit een voor dit doeleinden gecreëerd fonds gecompenseerd worden zodat hij nieuwe dieren kan aanschaffen. Daarom worden de kippen voor de ruiming eerst getaxeerd.
Volgens het ministerie duikt de vogelgriep gemiddeld één keer per jaar op in Nederland. Staatssecretaris Bleker liet aan Radio 1 weten dat dit vaak gebeurt bij bedrijven met vrije uitloop. Mogelijk zijn trekvogels de oorzaak van de besmetting.

Ruiming kippenboerderij Hagestein in volle gang
Ruiming kippenboerderij Hagestein in volle gang

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.