Computervirus Nieuwegein pikte ook bankgegevens

NIEUWEGEIN - Het virus dat ervoor zorgde dat het computernetwerk van de gemeente Nieuwegein uitviel heeft landelijk veel meer computers besmet dan werd gedacht. Bovendien wisten hackers via het zogenaamde Dorifel-virus de bankgegevens van zo'n 550 Nederlanders binnen te halen. Dat blijkt uit onderzoek van het bedrijf Digital Investigations. In totaal zouden tienduizenden computers besmet zijn.
De virusbesmetting die naast particulieren ook instituten als de Universiteit Utrecht, het RIVM in Bilthoven en dus de gemeente Nieuwegein trof, had als doel om bankgegevens te veroveren. Die werden via een ingewikkelde verbinding doorgestuurd naar een server in Oostenrijk.
Volgens de onderzoeker van Digital Investigation zijn vooral klanten van ING de dupe van de hack maar ook bij klanten van de ABN Amro, Rabobank en SNS zijn gegevens gestolen.
Volgens het onderzoeksbedrijf moeten mensen de IP-adressen 158.255.211.28 en 184.82.17.86 evenals het domein bank-auth.org blokkeren om diefstal van persoonlijke informatie te voorkomen.
De gemeente Nieuwegein werd binnen deze provincie het hardst getroffen door het virus. Daardoor werden bijna alle computers op het stadhuis onbruikbaar. Die storing duurt nog in ieder geval tot maandag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.