Eis: cel en tbs voor poging moord op agent Rob Oostrom

ZEIST - Cornelis van H. moet 8 jaar de cel in omdat hij in 2009 agent Rob Oostrom neerstak op station Driebergen-Zeist. Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) donderdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem. De aanklager vroeg tevens om tbs voor Van H.
Oostrom sprak de man aan na een melding dat hij zelfmoord wilde plegen. Getuigen zagen dat Van H. de agent direct neerstak. Het slachtoffer raakte blijvend invalide; hij zit de rest van zijn leven in een rolstoel.
De rechtbank in Utrecht legde de man in 2009 een celstraf van 15 jaar op, na een eis van 18 jaar. Toen kon het OM geen tbs eisen, omdat de verdachte weigerde mee te werken aan onderzoeken en zich beriep op zijn zwijgrecht. Daardoor konden deskundigen geen uitspraken doen over de eventuele noodzaak van een tbs-behandeling.
Een woordvoerster van het OM legde uit dat de proceshouding van de verdachte in hoger beroep veranderde. Hij werkte wel mee aan onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen kwamen tot de conclusie dat Van H. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij lijdt aan psychoses en zware
depressies. De kans op herhaling is erg groot, aldus het OM. De verdachte wil ook geholpen worden bij zijn problemen, aldus de zegsvrouw.
Het hof doet op 30 augustus uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.