Bijzondere nachtvlucht tijdens Ballonfiësta Barneveld

PROVINCIE UTRECHT - De Ballonfiësta in Barneveld was donderdagavond het startpunt voor een nachtvlucht. Ballonvaarders Peter van Harten en Jan van Maanen stegen even voor middernacht op, om ruim zeven uur later pas weer te landen.
Hun ballon ging rond kwart over elf de lucht in tijdens de traditionele nightglow, waarbij de branders van een rij luchtballonnen in het donker op muziek gas geven. Het opstijgen in de donkere nacht was een 'kippenvel moment' voor alle toeschouwers, volgens Van Harten.
De ballonvaarders wilden met de nachtvlucht een persoonlijk vluchtrecord neerzetten en dat lukte. Want pas om even voor half zeven in de ochtend zetten ze weer voet op vaste grond in het Friese Haulerwijk. In totaal waren ze langer in de lucht dan ze ooit eerder waren geweest: zeven uur en vijf minuten. Een nachtvlucht is volgens Van Harten adembenemend met alle lampjes die er te zien zijn en de stilte. ''Dit was de kick voor 2012.''
De ballonvaarders konden de vlucht maken omdat alle omstandigheden perfect waren. Zo moest de wind dusdanig zijn dat ze niet boven zee zouden uitkomen en mochten er geen heftige buien vallen.
De Ballonfiësta Barneveld duurt nog tot en met zaterdag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.