Mogelijk meer aanslagen 'dertiende penning' in Kamerik

KAMERIK - Kasteel Renswoude gaat mogelijk nog veel meer inwoners van Kamerik aanslaan voor een middeleeuwse belasting. Onlangs kregen tientallen Kamerikkers al gepeperde rekeningen voor de zogeheten 'dertiende penning'. Inmiddels lijkt dat slechts het topje van de ijsberg.
Het kasteel in Renswoude is grootgrondbezitter in Kamerik. Landeigenaren mogen de 'dertiende penning' nog tot 2015 heffen. Dan wordt het oude belastingrecht afgeschaft.

RENOVATIE

Het kasteel zegt de belastingopbrengst hard nodig te hebben voor renovatie, nadat in 1985 een deel van het gebouw door brand werd verwoest. Een subsidie van twee ton, die het kasteel de afgelopen jaren ontving, zou daarvoor niet voldoende zijn.
De torenhoge aanslagen die onlangs in Kamerik zijn verzonden kunnen de eigenaar bij elkaar een miljoen opleveren. Inwoners van Kamerik die nog geen brief hebben gekregen wachten nu in spanning af of ook zij duizenden euro's moeten gaan betalen.
LTO-voorzitter Bert de Groot, die zelf een aanslag van 50.000 euro ontving, wil met de dorpsbewoners om de tafel. Hij maakt zich op voor een juridisch gevecht.

Kasteelbelasting houdt Kamerik in haar greep

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.