Redding FC Utrecht wordt strop voor gemeente

UTRECHT - De redding van FC Utrecht bijna tien jaar geleden gaat de stad Utrecht mogelijk alsnog 14 miljoen kosten. De Telegraaf schrijft zaterdag dat het stukken in bezit heeft waar dat uit zou blijken.
De gemeente Utrecht hield de noodlijdende voetbalclub in 2003 overeind met een lening van 25 miljoen euro. Dat geld moest via bouwbedrijf Midreth, bouwer van het nieuwe Stadion Galgenwaard, in de club worden geïnvesteerd.

NIET GOED AFGETIMMERD

Midreth ging echter vorig jaar failliet. Toen bleek al dat dat scenario niet goed was afgetimmerd, waardoor Utrecht waarschijnlijk een groot deel van de miljoenensteun niet meer terugkrijgt.
"De gemeente Utrecht weet al langer dat er een financieel risico aan de constructie kleeft en is in overleg met de curator," zegt een woordvoerder desgevraagd tegen RTV Utrecht. Of de nieuwe berichten over de dreigende miljoenenstrop kloppen kon ze zaterdag niet bevestigen.
Sportwethouder Rinda den Besten vermoedt dat de mogelijke strop nu wordt opgerakeld vanwege de verkiezingen. PvdA-voorzitter Hans Spekman was in 2003 wethouder van Utrecht, toen besloten werd om FC Utrecht te steunen. Volgens Den Besten ging het echter om een besluit dat indertijd door het voltallige college van burgemeester en wethouders werd genomen en goedgekeurd is door de gemeenteraad.

STADION

FC Utrecht huurde het stadion eerder van Midreth, nu formeel van de curator en in de toekomst van de nieuwe eigenaar. De club verwacht daarom geen directe consequenties van het faillissement.
De FC heeft tot nu toe steeds gezegd dat het niet van plan is de Galgenwaard over te kopen. Algemeen directeur Wilco van Schaik zegt desgevraagd tegen RTV Utrecht dat het niet verstandig is om eigenaar van het stadion te worden in de huidige vastgoedmarkt.

REACTIES

Minister Edith Schippers van Sport heeft zaterdag op het nieuws gereageerd door te zeggen dat clubs in het betaald voetbal zelf hun broek moeten kunnen ophouden. Ze roept gemeenteraden op om geen financiële steun meer te verlenen aan profvoetbalclubs.
De KNVB liet in een reactie weten dat gemeenten altijd zelf een afweging moeten maken of ze een club wel of niet willen steunen en hoe belangrijk ze dat vinden. "Het is wel gebleken dat de clubs in de gemeenten een ontzettend grote maatschappelijke rol hebben. Het gaat echt niet alleen om het stadion of het voetbal. Die inzet van de clubs wordt ontzettend gewaardeerd en gebeurt in alle regio's," aldus de woordvoerster van de voetbalbond.
Volgens de KNVB werken de clubs ook heel hard om gezond te worden of te blijven. "Clubs zitten in zwaar weer, dat kunnen we niet ontkennen. Maar saneringsoperaties hebben succes opgeleverd. Komende week komen we met nieuwe cijfers en er is echt een positieve lijn ingezet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.