RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

OM wil 25,7 miljoen van Paarlberg

MAARSSEN - Het Openbaar Ministerie (OM) wil Jan Dirk Paarlberg 'plukken' voor bijna 26 miljoen euro. De officier van justitie maakte woensdag tijdens een regiezitting bij de rechtbank in Haarlem bekend dat het 25,7 miljoen vordert van de zakenman.

Het gerechtshof veroordeelde de Maarssense Paarlberg in mei tot 4 jaar celstraf, voor het witwassen van 17 miljoen euro die Willem Holleeder van de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra had afgeperst. Ook vond het hof bewezen dat de zakenman zich schuldig maakte aan oplichting en belastingfraude. Paarlberg ging tegen de uitspraak van het hof in cassatie.

Het grootste deel van de vordering (17,1 miljoen euro) bestaat uit geld dat volgens de aanklager is afgeperst van Endstra. Het OM vordert 5,2 miljoen euro omdat het hof Paarlberg veroordeelde voor heling van aandelen in een hotelcomplex in Huizen. Daarnaast wil justitie nog 3,4 miljoen euro. Dat is
het financiŽle voordeel dat de zakenman zou hebben gehad bij de afpersing, aldus het OM.

De rechtbank veroordeelde in juli Holleeder tot het betalen van 17,9 miljoen euro, die hij onder andere van Endstra heeft afgeperst. Holleeder werd in januari 2006 opgepakt en vervolgens veroordeeld tot 9 jaar cel voor de afpersingspraktijken. In januari van dit jaar zat die straf erop en kwam hij vrij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht