Asbestadvocaat: aangifte tegen Mitros

UTRECHT - Woningcorporatie Mitros heeft zonder de juiste vergunning gewerkt bij het saneren van asbest in een aantal woningen van de Utrechtse 'asbestwijk'. Daarbij ontstond er een besmetting, waarop vorige maand 184 huizen ontruimd moesten worden. Dat zei asbestadvocaat en SP-politicus Bob Ruers, die namens twee bewoners optreedt, donderdagmorgen.
Hij adviseert zijn cliënten om aangifte te doen tegen Mitros, omdat "asbest saneren zonder vergunning een strafbaar feit is".
Volgens de raadsman was er voor een aantal plekken vooraf geen vergunning afgegeven voor sanering, waaronder de dakrand van de flat aan de Stanleylaan. Daar werd het amosiet aangetroffen dat voor de besmetting in de wijk zorgde.
In de vergunning die de gemeente in september afgaf, staat volgens Ruers dan ook duidelijk dat op die plekken eerst aanvullend onderzoek moest worden gedaan, voordat begonnen kon worden met de sanering ervan. Dat is niet gebeurd, aldus de advocaat. Volgens hem had bij dat aanvullende
onderzoek vooraf de besmetting kunnen worden voorkomen.

VOORBARIG

Een woordvoerster van Mitros noemt de conclusies van de advocaat voorbarig. Volgens haar hoort de dakrand bij de gevel van de flat en daarvoor zou wel een vergunning voor zijn afgegeven. "Wij gaan ervan uit dat we volgens de regels en alle juiste vergunningen hebben gewerkt."
Gemeente, Mitros en TNO verklaarden vorige week dat asbestsaneringsbedrijf Oskam op de juiste wijze aan de dakrand heeft gewerkt, maar geconfronteerd werd met de onverwachte vondst van het amosiet. Het stond op geen enkele bouwtekening en is bovendien nooit eerder ergens in Nederland op die manier gebruikt. Waarom dit type asbest in de dakrand zat wordt nog onderzocht.
Het schoonmaken van de flat aan de Stanleylaan waar de besmettingsbron werd gevonden duurt zeker nog enkele weken. 48 huishoudens moeten nog op een ander adres verblijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.