Al eerder dwangsom voor BASF

DE MEERN - De BASF-fabriek in De Meern heeft begin dit jaar een dwangsom opgelegd gekregen omdat op tientallen punten de regels werden overtreden. B&W maakten dat vrijdag bekend, nadat vorige week een wolk stikstofdioxide bij de fabriek was ontsnapt. De gemeenteraad van Utrecht is verbaasd.
Op 107 punten voldoet het bedrijf niet aan de eisen, staat in het rapport dat gemeenteraadsleden vrijdag pas onder ogen kregen. Het gaat onder meer mis bij de opslag van chemicaliën, maatregelen voor de brandveiligheid en noodscenario's. Een deel van de overtredingen komen voort uit nieuwe wet- en regelgeving. Inmiddels zouden 46 van de 107 tekortkomingen zijn opgelost.
Raadsleden buigen zich dit weekend over de zogenoemde 'last onder dwangsom' en zullen naar alle waarschijnlijkheid opheldering eisen van burgemeester Wolfsen. Volgens het AD/UN wist het college van B&W wel van het rapport.

VEILIGHEID

BASF bestrijdt in de krant dat de veiligheid voor de omgeving van de fabriek in De Meern in het geding is. De uitstoot van de giftige stof vorige week, bleef binnen de normen van de vergunning, zegt de fabriek in de krant.
Het bedrijf heeft de gifwolk zoals voorgeschreven gemeld bij de provincie. Die heeft het incident echter niet doorgegeven aan de calamiteitendienst van de gemeente Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.