Mitros-directeur: "Asbestevacuatie misschien onnodig"

UTRECHT - De grootscheepse evacuatie van bewoners in asbestwijk Kanaleneiland was misschien niet nodig geweest. Ook was onduidelijk wie de leiding had over de operatie. Dat zegt Rob Rötscheid, directeur van woningcorporatie Mitros, in NRC Handelsblad.
Rötscheid pleit voor soepelere normen voor kortdurende blootstelling aan asbest. Hij stelt dat de huidige normen zijn opgesteld voor werknemers die jarenlang vijf dagen in de week, acht uur per dag worden blootgesteld aan asbest. Die zijn volgens hem te streng voor mensen die kort worden blootgesteld.
Volgens de gemeente Utrecht zijn de landelijke normen voor asbest gevolgd om geen risico te lopen met de gezondheid van de inwoners.

LEIDING

Rötscheid vindt ook dat er duidelijker afspraken moeten worden gemaakt over de leiding bij zo'n evacuatie. De gemeente nam het besluit en was verantwoordelijk. Mitros, eigenaar van de woningen, stond aan de zijlijn. De communicatie met de bewoners verliep moeizaam, vooral de eerste dagen. "Ik zag een sneeuwbal steeds groter worden, we konden niets doen", zegt de Mitros-directeur in NRC Handelsblad.
Op 22 juli besloot de gemeente Utrecht drie flats in de wijk Kanaleneiland halsoverkop te ontruimen na de vondst van gevaarlijk asbest bij een flat aan de Stanleylaan. Later bleken zeven woningen besmet en twaalf licht verontreinigd.

SCHOONMAAK

De bewoners van de flat verblijven voorlopig elders. Een gespecialiseerd saneringsbedrijf is maandag begonnen aan de schoonmaak. Het werk gaat naar verwachting twee weken duren, meldt de gemeente. Pas als TNO de schoonmaak heeft gecontroleerd, krijgen de bewoners te horen wanneer ze weer naar huis kunnen.
De schoonmakers knippen doeken rondom de steigers weg. In totaal 1 kilometer aan steigers wordt gestofzuigd, net als de balkons aan de woningen, de stoepen en de straten. Kozijnen en ramen worden met speciale natte doeken gereinigd. Struiken en planten worden gesnoeid. Afvalmateriaal wordt volgens speciale voorschriften vernietigd.
Het schoonmaakwerk levert geen gevaar op voor de omwonenden die weer thuis zijn, zo verzekert de gemeente. Weliswaar werken de schoonmakers in beschermende pakken, maar dat is nodig omdat deze mensen elke dag blootstaan aan asbestdeeltjes. Eerder zei asbestdeskundige Jan Tempelman van TNO al dat de asbestregels veel te streng zijn voor mensen die maar even met asbest te maken hebben.

"Asbestevacuatie misschien onnodig"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.