Gemeenten krijgen geld voor ruimen bommen

UTRECHTSE HEUVELRUG - De gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Rhenen en Buren krijgen alsnog de onkosten vergoed die zijn gemaakt toen eind vorig jaar twee bommen onschadelijk gemaakt moesten worden. De zware vliegtuigbommen werden gevonden in bagger bij Amerongen en bij Elst.
Het waterschap betaalt nu eenderde van de in totaal ruim 260.000 euro die het onschadelijk maken van de bommen heeft gekost. De rest komt uit een speciaal bommenpotje van de landelijke overheid.
Tijdens de ontmanteling door de Explosieven Opruimingsdienst moesten bijna 4000 inwoners van Elst binnenblijven en ramen en deuren gesloten houden. De politie was massaal aanwezig en hield toezicht.
Voor de demontage van de bom bij Amerongen moesten bewoners van twee woningen hun huis verlaten. Bewoners van vijftien huizen aan de noordkant en vijftien huizen aan de zuidkant van de Nederrijn mochten niet naar buiten en moesten ramen en deuren gesloten houden. De gemeente Buren ontruimde uit voorzorg een camping op het Eiland van Maurik.
De bagger was door het Noordhollandse Waterschap Amstel, Gooi & Vecht bij de spoorbrug bij Weesp uit de Vecht gehaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.