De Utrechtse Spelen op rand van faillissement

UTRECHT - Theatergezelschap De Utrechtse Spelen dreigt failliet te gaan. De makers van onder meer de spectaculaire openluchtopera Orfeo ed Euridice kampen met een tekort van 2,1 miljoen euro. De gemeente Utrecht lanceerde donderdagavond een reddingsplan om het faillissement af te wenden.
Zonder steun van de gemeente en de provincie is het waarschijnlijk einde verhaal voor de theatermakers. De gemeente laat in een brief weten het gezelschap te willen redden, maar stelt daarvoor wel harde eisen.
Zo moeten er waarschijnlijk mensen bij de theaterclub vertrekken en wordt het gebouw De Paardenkathedraal verkocht. Samen met de provincie Utrecht wil de gemeente 5 ton beschikbaar stellen voor het theatergezelschap.
In een brief geven de burgemeester en wethouders ook de raad van toezicht en directie van De Utrechtse Spelen ervan langs. Die zouden niet open zijn geweest over de verliezen die de theatermakers leden. Wethouder Frits Lintmeijer zei vrijdagmorgen op Radio M Utrecht dat hij onaangenaam verrast is over de financiële malaise.

ORFEO ED EURIDICE

De Utrechtse Spelen eindigde vorig jaar al in de rode cijfers en probeerde dat verlies op te vullen door de opera Orfeo ed Euridice bij Paleis Soestdijk nogmaals uit te voeren. Toen het publiek echter wegbleef, liep het tekort juist op. Samen met het verlies van de voorstellingen 'Rain Man' en 'Veel gedoe om niks' komt het gezelschap nu 2,1 miljoen euro tekort.
Donderdagavond heeft artistiek leider Jos Thie het slechte nieuws aan zijn medewerkers en crediteuren verteld. Hij noemt tegen RTV Utrecht de kritiek gerechtvaardigd. "Als zoiets als dit gebeurt, moeten wij natuurlijk altijd naar onszelf kijken. Dat doet de raad van toezicht en dat doe ik zelf ook, want er zijn fouten gemaakt."
Thie wijt het verlies aan de slechte economische situatie en verwijst onder meer naar andere gezelschappen, musicalproducenten, cabaretiers en festivalorganisaties die ook lijden onder de recessie.

De Utrechtse Spelen op rand van faillissement

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.