Priester Amersfoort uit ambt gezet

AMERSFOORT - Het Vaticaan heeft besloten een 59-jarige priester, die voor misbruik van kinderen is veroordeeld, uit het ambt te zetten. De priester zit 10 maanden celstraf uit wegens misbruik van een 12-jarige jongen op een camping in Frankrijk. De man was op dat moment voornamelijk werkzaam als legeraalmoezenier.
De priester liep daarvoor al verschillende veroordelingen op wegens seksueel misbruik van minderjarige jongens en bezit van kinderporno. Desondanks werd hij na therapie en verblijf in een klooster pastoor van een parochie in Amersfoort, totdat daar ook weer klachten over misbruik opdoken.
Daarna ging de priester aan de slag in het leger. Tussen uitzendingen in werkte hij onder meer bij een kinderkoor in het bisdom Den Bosch.

OORDEEL

Kardinaal Eijk had de Congregatie voor de Geloofsleer een oordeel over de zaak gevraagd. De Congregatie maakt deel uit van de rechtspleging van de katholieke kerk en bemoeit zich speciaal met zaken die de geloofsleer aangaan.
Uitspraken van de congregatie zijn definitief en een priester kan er niet tegen in beroep komen. De congregatie speelt een belangrijke rol in de aanpak van het misbruik binnen de kerk.
De man zou zijn ambt sowieso niet kunnen uitvoeren. Behalve de celstraf legde de rechtbank in Almelo hem eerder al tbs met dwangverpleging op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.