Bouwmalaise: Rijk en gemeenten lopen 700 miljoen mis

UTRECHT - Het Rijk en gemeenten lopen elk jaar 700 miljoen euro aan inkomsten mis omdat er minder gebouwd wordt. Het onderzoeksbureau ABF Research heeft daarvan een schatting gemaakt aan de hand van de verwachte productiecijfers voor de komende jaren.
Het omzetverlies is het grootst in het gedeelte tussen Utrecht en Amersfoort, het Gooi en de regio Haarlem. Hier komt de omzet van gemeenten gemiddeld circa 8 tot 10 procent lager uit.
Door de verminderde bouwactiviteiten aan de rand van steden en dorpen, op de zogenaamde uitleglocaties, komen veel minder inkomsten binnen dan enkele jaren terug. De bouwproductie blijft op die plekken jaarlijks bijna 10.000 woningen achter bij de behoefte.
Doordat er minder gebouwd wordt, lopen de gemeenten ongeveer 290 miljoen euro omzet mis door
onverkochte bouwgrond - rekening houdend met lokale verkoopprijzen.
Daarbovenop mist de overheid een bedrag van ongeveer 410 miljoen aan btw. Dit bedrag aan gemiste btw-inkomsten valt eigenlijk nog hoger uit, omdat hierbij nog geen rekening is gehouden met de investeringen die eigenaren aan hun nieuwe woning doen, zoals het plaatsten van keukens en het inrichten en aankleden van de woning.
De meeste uitleglocaties zijn door gemeenten al aangekocht en bouwrijp gemaakt. De kosten hiervan zijn dus al gemaakt. Daardoor zal het hier berekende omzetverlies direct drukken op het
gemeentelijk grondbedrijf en de gemeentebegrotingen.
De inkomsten uit de grondexploitatie worden in de gemeentelijke begroting veelal gebruikt om andere uitgaven te bekostigen en verliezen te dekken. Tot nu toe zijn tegenvallende inkomsten veelal doorgeschoven naar de toekomst. Wanneer de woningbouw niet aantrekt, zullen gemeenten hun financiële verlies de komende jaren moeten nemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.