Troonrede kent weinig Utrechtse verrassingen

PROVINCIE UTRECHT - In de miljoenennota van minister De Jager staat dit jaar weinig nieuws over de provincie Utrecht. De meeste kabinetsplannen waren al bekend, omdat die een uitwerking zijn van het in het voorjaar bereikte Kunduz-akkoord.
Zo wordt er flink in de rijksuitgaven gesnoeid. De aangekondigde bezuinigingen op de cultuursubsidies van Huis Doorn en het Nederlands Filmfestival in Utrecht gaan gewoon door. Ook is een verhoging van de btw aangekondigd om aan de Europese begrotingsregels te kunnen voldoen.
In de begroting staat verder dat het kabinet miljarden steekt in de aanleg en het onderhoud van wegen. Zo wil minister Schultz komend jaar de A12 tussen Bunnik en Veenendaal openstellen. Ook moeten de werkzaamheden op de A28 tussen Utrecht en Amersfoort in 2013 zijn afgerond.
Verder gaat de verkeersminister de winterse problemen op het spoor aanpakken. ProRail krijgt daarvoor geld om de spoorwissels te verbeteren, ondermeer rondom knooppunt Utrecht. Ook mag de minister doorgaan met een proef om de veiligheid op het spoor tussen Utrecht en Amsterdam te vergroten.

GOUDEN KOETS

Koningin Beatrix heeft dinsdagmiddag traditioneel weer de troonrede voorgelezen. Langs de route van de gouden koets verzamelden zich al vroeg de eerste mensen om een glimp van de majesteit op te vangen. Ook onze regio volgde de troonrede met belangstelling. Zo was er in Amersfoort een speciaal Prinsjesdagontbijt bij de Kamer van Koophandel.
Het Utrechtse college heeft de troonrede op het Haagse stadhuis bekeken. Het stadsbestuur deed dat traditiegetrouw samen met de collega's van de andere drie grote steden. In een open brief in de Volkskrant heeft die G4 dinsdagochtend al gezegd dat ze meer vrijheid en verantwoordelijkheid wil bij het groeiende aantal taken die ze van het Rijk krijgt.

RTV UTRECHT

Verslaggevers van RTV Utrecht hebben Tweede Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) uit Houten gevolgd. Zij verlaat Den Haag later deze week en was dinsdagmiddag voor het laatst als parlementariër in de Ridderzaal aanwezig.
Verder hebben verslaggevers met ouderen uit Utrecht en Montfoort een bezoekje gebracht aan Den Haag. Ze bekeken daar vanaf de VIP-tribune hoe de gouden koets door de Hofstad toert.

Kamerlid Mirjam Sterk uit Houten over Prinsjesdag
99-jarige naar Den Haag voor Prinsjesdag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.