Utrecht wil meer vrijheid bij bestrijding crisis

UTRECHT - De burgemeesters van de vier grote steden willen meer zeggenschap bij onderwerpen als woningbouw en de aanpak van de toenemende jeugdwerkloosheid. Ze willen meer vrijheid en eigen verantwoordelijkheid om
de gevolgen van de economische crisis te bestrijden.
Dat schrijven de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in een ingezonden stuk dat dinsdag in de Volkskrant staat. "De verkiezingscampagne zal bij velen de indruk hebben gewekt dat de tekentafel voor de toekomst van Nederland aan het Binnenhof staat. Maar dat is niet de plaats waar starters hun eigen huis kopen, waar ondernemers hun bedrijf beginnen en werklozen een baan bieden."
Volgens Eberhard van der Laan, Ahmed Aboutaleb, Jozias van Aartsen en Aleid Wolfsen zijn de steden "de plek waar de motor draait" en niet het Rijk. Ze voelen zich belemmerd bij het oplossen van problemen en vinden dat de grote steden zich voor alles moeten verantwoorden op het Binnenhof, terwijl ze steeds meer taken krijgen toebedeeld.
De vier vragen in hun opiniestuk nadrukkelijk niet om meer geld. "Om onze plannen te kunnen uitvoeren, houden wij niet de hand op bij het Rijk. We willen ruimte krijgen om als 'eerste overheid' de problemen op te lossen met bestaande middelen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.