Huis Doorn stapt naar rechter na forse subsidiekorting

PROVINCIE UTRECHT - Het bestuur van Huis Doorn gaat naar de rechter om het kabinetsbesluit aan te vechten om de rijkssubsidie te halveren.
Het museum in Doorn kreeg gisteren van staatssecretaris Zijlstra te horen dat het nog maar 215.000 euro per jaar krijgt. Dat is de helft van het huidige bedrag. De museumdirectie hoopt dat de rechter het besluit kan uitstellen of terugdraaien. Ook gaat Huis Doorn het nieuwe kabinet aanschrijven met de vraag of er niet opnieuw gekeken kan worden naar de bezuinigingen in de culturele sector.

ENTREEPRIJS

Het museum stelt dat het zonder de huidige rijksbijdrage moet sluiten voor het publiek. Jaarlijks bezoeken ruim 25.000 cultuurliefhebbers het kasteel, waar ooit de Duitse Keijzer Wilhelm II woonde. Omdat de entreeprijs van het museum nu al op negen euro ligt, wil de museumdirectie voorkomen dat bezoekers meer voor het museum gaan betalen. Ook is het de vraag of het museum commerciëler geëxploiteerd kan worden, omdat geschikte accommodaties daarvoor ontbreken.

SUBSIDIEKORTINGEN

Ook andere culturele instellingen in onze regio moeten het stellen met minder subsidie van het Rijk. Zo snijdt het kabinet fors in de rijkssubsidies van het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De organisatie krijgt een ton minder subsidie. Staatssecretaris Zijlstra volgt met zijn subsidiekortingen grotendeels het advies van de Raad van Cultuur, die de bezuinigingen onlangs al aankondigde.

GELDMUSEUM

Ook het Utrechtse Geldmuseum hoort bij de verliezers. Het museum moet een half miljoen euro inleveren en houdt daardoor vijf ton rijkssubsidie over. Toch hoopt de directeur dat de nieuwe politieke verhoudingen in Den Haag gunstig voor het museum uitpakken. Uiteindelijk beslist de nieuwe Tweede Kamer, die donderdag geïnstalleerd wordt, over het besluit van de staatssecretaris. De oude coalitie van VVD, CDA en gedoogpartner PVV heeft dan geen meerderheid meer.

MILJOENEN

Ondanks de subsidiehalvering bij sommige musea in de regio, strooit de staatssecretaris nog steeds met miljoenen euro's subsidie. Zo krijgt Museum Catherijneconvent in Utrecht meer dan 4,5 miljoen euro. Het kunstinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst in Utrecht krijgt zelfs meer dan 5 miljoen euro subsidie in 2013.
Verder krijgt BAK, een Utrechtse instelling voor beeldende kunst, meer dan twee ton op haar bankrekening gestort. Jeugdtheater Het Filiaal in de Domstad krijgt volgend jaar zelfs meer geld uit Den Haag. De toneelclub ontvangt in 2013 vijf ton subsidie.

Bestuurder Herman Sietsma van Huis Doorn over subsidiehalvering (1)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.