"Ernstige waarschuwing" voor bedreigers Wolfsen

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie in Utrecht heeft woensdag een aantal Marokkaanse coffeeshopeigenaren uit die stad op het parket ontboden. Ze zijn "ernstig gewaarschuwd" in verband met de bedreiging van burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht.
Een woordvoerder van het OM heeft dat donderdag aan het ANP bevestigd, na berichtgeving in de media. Waarom gekozen is voor deze coffeeshopeigenaren, wilde de woordvoerder in het kader van het onderzoek naar de bedreiging niet zeggen. Burgemeester Wolfsen wordt al sinds eind augustus extra beveiligd. "Het was een ernstig gesprek met een waarschuwing erin," aldus de woordvoerder.

JURIDISCHE STAPPEN

Advocaat Louis de Leon van een van de ontboden coffeeshopeigenaren noemt het "te gek voor woorden". Zijn cliënt, eigenaar van de onlangs gesloten zaak Malabata, voelt zich gecriminaliseerd en overweegt juridische stappen.
Volgens de advocaat zijn de mannen ontboden naar aanleiding van een telefonische bedreiging van een Arabisch sprekende man aan het adres van Wolfsen. "Dat kan iedereen gedaan hebben. Het lijkt wel of ze lukraak daarom maar Marokaanse coffeeshopeigenaren hebben uitgekozen. Onbegrijpelijk."
Volgens de woordvoerder van het OM zijn de mannen zeker niet lukraak gekozen, maar was het in het kader van het onderzoek "nodig om deze stap te maken".

COFFEESHOP

De cliënt van De Leon heeft onlangs faillissement moeten aanvragen, nadat de gemeente zijn coffeeshop aan de Amsterdamsestraatweg sloot. In een naburig pand, dat door een gat in de muur met de zaak verbonden was, werd 48 kilo softdrugs gevonden. Ook was er een camerasysteem aanwezig dat in verbinding stond met de coffeeshop.
De bestuursrechter oordeelde donderdag overigens dat het terecht is dat Wolfsen de vergunning heeft ingetrokken. Volgens het vonnis kan de drugsvondst tot de handelsvoorraad van de coffeeshop worden gerekend. De wet staat een bezit van maximaal 500 gram toe.

Coffeeshophouders op het het matje
Coffeeshophouder overweegt juridische stappen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.