RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Miljoenenstrop bij aanleg natuurgebieden

1/1
PROVINCIE UTRECHT -

Bij de aanleg van natuurgebieden in de provincie Utrecht is een miljoenentekort ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht. Het programma Hart van de Heuvelrug heeft een tekort van 11 miljoen euro op een begroting van 40 miljoen, zo bevestigt programmamanager Daan Martens.

Hart van de Heuvelrug financiert tussen Zeist, Soest en Amersfoort groene projecten door middel van zogenoemde rode projecten. Zo wordt er natuur aangelegd met de verkoop van woningbouw in het gebied.

Door de crisis vallen de inkomsten van die bouwprojecten erg tegen. De natuurprojecten, zoals ecoducten, zijn echter bijna allemaal al klaar en daardoor is er een tekort ontstaan van zo'n 11 miljoen euro.


OVEREENKOMST

Bij het project zijn 17 partijen betrokken waaronder gemeenten, het Rijk, maatschappelijk organisaties en de provincie. Commissaris van de Koningin Robbertsen is de voorzitter.

De overeenkomst loopt nog ruim een jaar. Daarna wordt het geëvalueerd en voortgezet. De verwachting is dat het tekort van 11 miljoen euro niet tijdig wordt wegwerkt. Volgens programmamanager Martens wordt gezocht naar een oplossing.

Zo wordt er gekeken naar nieuwe locaties voor woningbouw en zouden de geplande woningen bij vliegbasis Soesterberg de financiële problemen kunnen verlichten.


PROVINCIE

De provincie, die een voortrekkersrol heeft in Hart van de Heuvelrug, laat in een reactie het volgende weten: "Het tekort op de begroting kan weggewerkt worden zodra de woningmarkt weer aantrekt. In de ramingen zijn, in lijn met de huidige markt, de geraamde opbrengsten in bouwprojecten naar beneden bijgesteld."

"Daarin verschilt het programma niet veel van andere projecten in het land. Wat wel verschilt, is dat het hier gaat om investeringen in natuur, landschap en recreatie. Het verlies wordt dus nadrukkelijk niet veroorzaakt door speculatie met grondposities. Het terugverdienen van die investering is op dit moment niet eenvoudig, maar het gaat hier uiteindelijk niet om een verlies, het duurt alleen langer voordat de investeringen zijn terugverdiend dan in eerste instantie was ingeschat."

De provincie bespreekt de kwestie maandag in een besloten vergadering.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -