Regionale ICT'ers alert wegens lek Internet Explorer

PROVINCIE UTRECHT - De Universiteit Utrecht heeft vandaag voor alle medewerkers met grote spoed een alternatief voor de lekke webbrowser Internet Explorer beschikbaar gesteld. In andere instellingen in de regio zoals de gemeenten Utrecht en Amersfoort, wordt het internetverkeer extra goed in de gaten gehouden.
In Internet Explorer zit een kritiek lek, waarmee hackers via een programmaatje in een website toegang kunnen krijgen tot de pc van de surfer. Softwaremaker Microsoft verwacht morgenavond software gereed te hebben.
Het nieuws heeft bij sommige instellingen geleid tot drastische maatregelen. Zo heeft de Universiteit van Amsterdam heeft surfen vandaag helemaal verboden en de Universiteit Utrecht heeft Internet Explorer voor externe websites in de ban gedaan. Medewerkers en studenten kunnen wel met Firefox aan de slag.

TERUGHOUDEND

De gemeente Utrecht en Amersfoort, waar geen alternatief beschikbaar is, willen zo ver niet gaan. Utrecht heeft haar ambtenaren opgedragen terughoudend te zijn met internetten. De gemeente Amersfoort dat er maatregelen zijn genomen en dat het computersysteem veilig is.
Het St. Antonius laat desgevraagd weten dat in het ziekenhuis vooral Firefox wordt gebruikt. Wel is uit voorzorg de netwerkbeveiliging opgeschroefd.
Microsoft laat weten dat er 'slechts een handvol' aanvallen zijn gemeld en geen duizenden. Internet Explorer is de meest gebruikte webbrowser in Nederland. Veel organisaties gebruiken programma's die alleen met Internet Explorer werken.
De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van het ministerie van Veiligheid en Justitie over het lek in Internet Explorer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.