Vrede van Utrecht belooft groot feest op A2-tunnel

UTRECHT - Junkie XL, het Metropole Orkest en een vuurwerkshow openen volgend jaar De Vrede van Utrecht voor het publiek. Dan is het 300 jaar geleden dat de verdragen werden getekend, waarmee een eind kwam aan twee eeuwen oorlog voeren.
De publieksopening is bovenop de A2-tunnel bij Leidsche Rijn. In totaal worden er komend jaar 120 projecten georganiseerd. Het feestjaar voorafgaand aan de Vrede van Utrecht is vrijdagavond begonnen met een presentatie op het Domplein. Het was op 21 september namelijk Internationale Dag van de Vrede.

VOORSTELLINGEN

Musea en theaters in de stad organiseren gedurende het komende jaar speciale tentoonstellingen en voorstellingen in het teken van vrede. Zo is er in oktober een meerdaagse vredesbioscoop van het Nederlands Film Festival.
Op 11 april volgend jaar, wanneer het precies 300 jaar geleden is dat de laatste vredesverdragen werden ondertekend, slaat de Koninklijke Nederlandse Munt een officiële herdenkingsmunt en speelt het carillon van de Domtoren een 24-uurs estafette.
Die avond speelt violiste Janine Jansen het Vrede van Utrecht-concert in de Domkerk. Het programma eindigt volgend jaar op 21 september met een evenement op Vliegbasis Soesterberg.

VREDESVERDRAGEN

In april 1713 werden in Utrecht na anderhalf jaar onderhandelingen door diplomaten uit heel Europa een aantal vredesverdragen getekend die een einde maakten aan eeuwenlang oorlog.
Bijzonder was dat vrede werd gesloten aan de onderhandelingstafel in het Utrechtse stadhuis. In die tijd was het normaal dat dergelijke verdragen op het slagveld werden getekend.

U Vandaag vrijdagavond over de aftrap van het feestjaar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.