OM eist tien jaar cel tegen verdachte filefuik

VINKEVEEN - Het Openbaar Ministerie eist dat benzinedief Maikel R. voor tien jaar de gevangenis in gaat. Justitie wil ook dat de man die met fatale gevolgen op de A2 bij Vinkeveen inreed op een filefuik, de komende tien jaar geen rijbewijs mag halen. De betrokken agenten moeten een schadevergoeding krijgen, aldus het OM.
Maandagochtend werd op de zitting al duidelijk dat de agenten die betrokken waren bij de fatale filefuik lichamelijke en/of psychische klachten hebben overgehouden aan de zaak. Ze eisen daarom ieder 1500 euro.
Een jaar geleden reed verdachte Maikel R. in op een filefuik en daarbij viel één dode. Agenten creëerden de file omdat de verdachte er zonder te betalen vandoor ging na het tanken. Op de snelweg reed hij in op agenten en bracht het verkeer in gevaar.
Uit verklaringen bleek vanmiddag dat de agenten het vooral heel erg hebben gevonden dat ze eerst als verdachten werden gezien. Ook vinden ze bepaalde berichtgeving van media frustrerend. Hun claim bestaat uit smartengeld, behandeling lichamelijke klachten en kosten rechtsbijstand.
Maikel R., reed al circa 30 jaar zonder rijbewijs. "Spijtig, maar waar", zei hij maandag bij de rechtbank in Utrecht. "Ik heb ook maar zicht met een oog. Dat andere is duidelijk minder." Het OM verdenkt R. van doodslag en van poging tot doodslag op zes politiemensen op wie hij inreed.
De 48-jarige R. was twee dagen voor het incident gehoord over eerdere benzinediefstallen. Volgens de rechter bekende R. destijds en rekende de boete af. De verdachte zei maandag zelf dat hij uitstel van betaling had gekregen.
Twee dagen later stapte hij met zijn zoon in de auto, voor een bezoek aan zijn dochter. Hij tankte voor 56 euro en ging er opnieuw vandoor zonder te betalen. R. vertelde dat hij een betalingsafspraak wilde maken. "Maar de meneer van de pomp maakte een hoop heisa. Toen ben ik weggegaan."
Betrokken agenten verklaren dat R. roekeloos reed en de politiewagens zeker drie keer ramde. R. zegt tijdens de politieachtervolging zeker geen 140 kilometer per uur te hebben gereden. Hij zegt de stoptekens van de politie wel te hebben gezien, net als de zwaailichten.
Maar volgens eigen zeggen zag hij ook dat agenten met getrokken wapens reden. "Dat heeft mij beangstigd. Ik ben ook een paar keer aangetikt", zei hij. Maar op nadere vragen daarover, ging R. niet in, bijvoorbeeld hoeveel wapens hij zag en of die op hem waren gericht.
In het bloed van R. zijn ook sporen van werkzame stoffen van cannabis gevonden. "Ik was absoluut niet onder invloed", zei hij. R. denkt wel dat hij enkele dagen voor het ongeval cannabis heeft gebruikt.
Tijdens de zitting bleek dat R. al een flink strafblad had. Daar staan veroordelingen op voor onder meer mishandeling, bedreiging en het rijden zonder rijbewijs. Verder deed zijn ex-vriendin aangifte van huiselijk geweld.
R. zit sinds het ongeluk in een rolstoel. Daar is medisch gezien echter geen noodzaak voor.
In de rechtbank in Utrecht liepen de gemoederen maandagochtend hoog op. Bij het naar binnen brengen van de verdachte begon de broer van de overleden man uit Maastricht hard tegen hem te schelden. Uiteindelijk moest het familielid door agenten in bedwang worden gehouden.
Morgen is er weer een zitting.

OM eist tien jaar cel tegen verdachte filefuik

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.