RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Minister gaat A27 bij Amelisweerd toch verbreden

1/2
UTRECHT - Minister Schultz van Infrastructuur gaat tot woede van de gemeente Utrecht toch de bak bij Amelisweerd verbreden voor 2x7 rijstroken. Het opgeven van een stuk Amelisweerd is nergens voor nodig, zegt het college in een brief.

Schultz heeft gekozen voor de variant met 2x7 rijstroken tussen Lunetten en Rijnsweerd en daarvoor moeten bomen gekapt. Over een lengte van 250 meter moet de weg een dak krijgen, waar dan nieuwe bomen kunnen worden geplant. Ook wordt er 15 miljoen uitgetrokken, onder meer voor geluidswallen. Rijkswaterstaat heeft inmiddels al opdracht gekregen om de keuze verder uit te werken.

Burgemeester Wolfsen en wethouder Lintmeijer (GroenLinks) hebben vorige week tijdens een gesprek met Schultz al gezegd dat ze 2x7 rijstroken niet zien zitten. Verbreden kan wel, maar alleen binnen de bestaande bak. Volgens het college zou de minister ook geen onomkeerbare besluiten daarover mogen nemen, totdat er een nieuw kabinet is.


MOTIE

Het ministerie van I&M laat weten dat de Kamer al eerder een motie had aangenomen waarin Schultz juist wordt opgeroepen om snel een besluit te nemen. Van terughoudendheid is dus geen sprake, zegt het ministerie.

De actiegroep Laat Lunetten Niet Stikken is teleurgesteld. "In de motie staat dat de minister onverkort door mag gaan met haar plannen, maar dat betekent niet dat je allerlei afspraken maar aan je laars moet lappen", zegt een woordvoerster tegen RTV Utrecht. De groep wil nu graag meedenken over het beperken van de overlast voor Lunetten.

GroenLinks in Utrecht snapt het besluit niet. "Met deze stap van de minister wordt de overlast voor bewoners aan de oostkant van de stad alleen maar groter." De paritj zegt dat er nooit een serieus onderzoek naar alternatieven is gedaan. De 15 miljoen voor geluidswallen vindt de partij veel te weinig.


LOBBYEN

Het Utrechtse college kan formeel niets doen tegen het besluit. De hoop van B&W is nu gevestigd op de Tweede Kamer. Daarom gaat het college de komende tijd intensief lobbyen in Den Haag.

In dezelfde brief aan regionale bestuurders waarin ze haar besluit over de A27 bekendmaakte, zegt de minister ook dat de Noordelijke Randweg Utrecht moet worden omgebouwd tot een snelweg. Er komt vanwege de verbreding ook geen fly-over bij het knooppunt Lunetten.

Het besluit betekent ook dat het geld voor de nieuwe tramlijn naar de Uithof zeker is. Dat geld zou alleen komen als de A27 zou worden verbreed.


PROVINCIE

De provincie laat aan RTV Utrecht weten dat ze de noodzaak van verbreding nog steeds onderschrijft en blij is met deze stap, waarbij ook extra geld beschikbaar komt voor aanvullende maatregelen, zoals tegen geluidsoverlast.

Het uitbreiden van de bak is overigens een technisch lastige opgave. Onder het wegdek ligt een zeil dat niet doorgeprikt mag worden en er ligt een brug die niet aangepast kan worden.

(Artikel aangepast om 18.50 uur met een reactie van de provincie, het ministerie van I&M en de actiegroep Laat Lunetten niet Stikken. Artikel aangepast om 21.44 uur met reactie GroenLinks)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht