Minister dreigt toezichthouders woningcorporaties

UTRECHT - Minister Liesbeth Spies (Wonen) gaat consequenties verbinden aan falend toezicht op woningcorporaties. Dat zei ze donderdag in Utrecht op een lustrumviering van de Vereniging van
Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) in Utrecht.
Financiële uitglijders, te hoge beloningen voor bestuurders, dadendrang en overmoed bij ook kleinere corporaties, bestuurs- en integriteitskwesties. Het is welletjes geweest, vindt ook de
bewindsvrouw al langer. Ze wil dat de toezichthouders op de corporatiewereld er een flinke schep bovenop gaan doen. Ze moeten scherper, kritischer, onafhankelijker en verantwoordelijker te werk gaan.
Spies of haar opvolger zullen de toezichthouders daarbij op de voet volgen, zo liet de bewindsvrouw weten. Als haar duidelijk wordt dat het intern toezicht bij een corporatie faalt, zal ze niet aarzelen een commissaris te schorsen en desnoods diens ontslag te bevorderen via de Ondernemingskamer, dreigde Spies.
De toezichthouders moeten durven te oordelen en af te rekenen, stelde ze. Ze moeten het bestuur en elkaar kritisch aanspreken. En als een bestuurder niet wil luisteren, dan moet de bestuurder daarvan de gevolgen voelen, niet de toezichthouder.
Hoewel Spies de VTW prees voor verbeteringen die de club al tot stand heeft gebracht en het volgens haar bij de meeste corporaties gewoon allemaal goed gaat, stelde ze vast dat het aantal incidenten bij corporaties toch zo groot is geworden, dat de hele sector in een kwaad daglicht is komen te staan.
Het beeld dat in de corporatiewereld voornamelijk incompetente of zichzelf verrijkende bestuurders en falende commissarissen werken, klopt volgens de minister niet, maar staat veel mensen in ons land nu wel zo voor ogen.
Onderstaand het lijstje van wat de Utrechtse corporatiedirecteuren in 2011 verdienden (bron: de Stentor).
Bo-ex 239.716 J. Klinkenberg
Mitros 228.653 R.Rotscheid
Mitros 171.484 M. de Langen*
Mitros 381.652 T. Woertman*
Portaal 262.062 L. Keijts
Portaal 268.348 D.vd Zeep
SSH 202.717 A.Jochems
* deze bestuurders werken inmiddels niet meer bij Mitros

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.