Politiebond: plan voor Nationale Politie slecht

LEUSDEN - Politiebond ACP in Leusden kraakt het voorlopige plan van de overheid voor het realiseren van de Nationale Politie. Er is nog teveel niet op orde om alle politieregio's samen te voegen, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in een brief aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.
"In de plannen zien wij nog te grote risico's om tot een goed functionerende Nationale Politie te komen, die voldoet aan de hoge verwachtingen van de Nederlandse samenleving", schrijft Van de Kamp.
Hij vergelijkt de plannen voor de opbouw van de Nationale Politie met die van de opbouw van een huis. "Conclusie is dat het al misgaat met de heipalen en het fundament, om over de muren van het huis nog maar te zwijgen."

ONDERZOEK

De ACP baseert deze mening onder meer op een onderzoek onder meer dan 1000 leden, laat de bond weten. Een belangrijk pijnpunt is de vrees dat de cultuur in de politietop onvoldoende verandert. "Het beeld op de werkvloer is dat de politietop het stuur van de oude niet gewenste cultuur nog steeds stevig in handen heeft."
Er moet in de ogen van de ACP bij de politieleiding verbetering komen "in de betrouwbaarheid van het nakomen van afspraken, in de doorzichtigheid in de afwegingen en keuzes, in de zorg voor het personeel en in het breder kunnen kijken dan het eigen belang".

VERWACHTINGEN

Volgens de ACP heef minister Opstelten aan de Eerste en Tweede Kamer toezeggingen gedaan, waardoor er te hoge verwachtingen ontstaan over wat de Nationale Politie aan taken en opdrachten aankan. "Het plan voor de Nationale Politie geeft geen enkele garantie voor de

uitvoering van al deze taken", benadrukt Van de Kamp.
"Sterker nog, deze omvang in taken en opdrachten is met de huidige omvang van de organisatie niet mogelijk. Bij politiemensen zal dit leiden tot gebrek aan draagvlak voor de Nationale Politie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.