Amersfoort rustig ondanks oproepen social media

AMERSFOORT - In Amersfoort is zaterdagavond veel politie ingezet vanwege oproepen op social mediasites om massaal samen te komen in winkelcentrum Emiclaer in de wijk Kattenbroek. Op enkele jongeren uit de buurt na, gaf tot opluchting van de stad bijna niemand gehoor aan het verzoek.
Al de hele week zoemde op Twitter en Facebook rond dat onder de naam Project X Amersfoort zaterdag om 21.00 uur een bijeenkomst zou zijn in het winkelcentrum. Het leek er uiteindelijk niet op dat er veel mensen op af zouden komen, maar de politie nam het zekere voor het onzekere en zette veel agenten in.
Er reden veel ME-busjes door de stad en er werd meer politie te paard ingezet dan op een normale uitgaansavond. Op station Amersfoort was veel politie aanwezig en ook op stations in dorpen rondom de Keistad stonden agenten te posten. Op de snelweg A28 hebben agenten auto's gecontroleerd.

OUDERS

Uiteindelijk kwamen er enkele tientallen jongeren naar Emiclaer. Dat bleek vooral jeugd uit de buurt te zijn, laat een politiewoordvoerster aan RTV Utrecht weten. Nog terwijl de agenten het identiteitsbewijs van de tieners controleerden, kwamen ouders hun kinderen ophalen.
De interesse voor Project X Amersfoort was de afgelopen week al danig afgenomen, onder meer door een tegenbeweging. Ook bezocht de politie initiatiefnemers en werden mensen op Twitter en Facebook op hun gedrag aangesproken. Dit leidde er enkele keren toe dat mensen zelf hun account of event hebben verwijderd.
Burgemeester Bolsius deed op Twitter de oproep om weg te blijven. Hij kreeg daarbij steun van onder meer jongerenwerkers en ouders.

HAREN

De politie was extra alert omdat na een misgelopen uitnodiging op Facebook vorige week in Haren rellen ontstonden. Duizenden jongeren waren naar het Groningse dorp afgereisd. Er werden tientallen arrestaties verricht en er raakten drie mensen gewond.
Project X is de naam van een populaire Amerikaanse film over een feest dat net als in Haren volledig uit de hand liep. De fictieve film was de inspiratie voor veel spontane Project X-feesten, onder meer in de Amerikaanse stad Houston, maar ook in Duitsland, Frankrijk en dus ook Nederland.

Amersfoort rustig ondanks oproepen social media

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.