Vrienden van Amelisweerd 40 jaar

BUNNIK - Natuur- en actiegroep Vrienden van Amelisweerd in Utrecht en Bunnik bestaat vandaag 40 jaar, maar het jubileum geeft een dubbel gevoel bij veel betrokkenen.
De organisatie werd destijds opgericht omdat de nieuwe snelweg A27 het natuurgebied bedreigde. In de eerste instantie werden alternatieven aangedragen, maar omdat de politiek geen gehoor gaf, gingen actievoerders in 1982 het bos bezetten.
Tot driemaal toe haalde de ME de demonstranten uit boomhutten. Na de derde keer dat de bezetters werden verdreven, rooiden bulldozers 672 bomen.

GOLFBAAN

Na de aanleg van de A27 heeft de groep gestreden voor het behoud van het resterende deel van Amelisweerd. Het gevecht ging onder meer over verkoop, een golfbaan en de uitbreidende Uithof.
Nu, 40 jaar na de oprichting, strijden de Vrienden opnieuw tegen de A27. Daags voor het jubileum werd bekend dat minister Schultz van Infrastructuur en Milieu de A27 wil verbreden. Daardoor wordt het natuurgebied afgekalfd.
De Vrienden hebben net als bij de oprichting alternatieve plannen gemaakt en ze lobbyen hard in Den Haag voor het behoud van het stukje natuurgebied bij de Domstad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.