Waarschuwing drinkwater niet voor Utrecht

BILTHOVEN - De waarschuwing van het RIVM in Bilthoven over mogelijk vervuild Nederlands oppervlaktewater, geldt niet voor onze provincie. Waterbedrijf Vitens laat weten dat het drinkwater in het grootste deel van Utrecht uit de grond komt.
In een rapport van het RIVM staat dat een grote vervuiling van de Rijn en Maas niet uit te sluiten valt en dat drinkwaterbedrijven daarom moeten overwegen een watervoorraad op te slaan voor moeilijke periodes.
De onderzoekers keken naar 11 zogeheten innamepunten in het stroomgebied van de Rijn en de Maas. Dat drinkwater komt bij 40 procent van de Nederlanders terecht.
In de moeilijke periodes stroomt er minder water door de Rijn en de Maas en hun aftakkingen, zoals de IJssel. De lozingen van rioolwaterzuiveringsinstallaties, landbouw en industrie worden dan minder verdund. Dat kan dagen, maar ook maanden duren.
Het RIVM-rapport concludeert verder dat er te veel bestrijdingsmiddelen in het water kunnen voorkomen in een droog jaar in combinatie met snelle klimaatverandering. Dat zou een keer in de bijna 5 jaar kunnen gebeuren. Voor sommige stoffen zouden zelfs de "risicogrenzen" voor mensen kunnen worden overschreden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.