Utrecht niet langer beste Nederlandse universiteit

UTRECHT - De Universiteit Utrecht mag zich niet langer de beste van Nederland noemen. In de internationale top-200 staat de Universiteit Leiden nu op plaats 64. Utrecht volgt als nummer 67.
Dat blijkt uit een prestigieuze ranglijst voor universiteiten van het Britse nieuwsblad Times. De lijst wordt aangevoerd met een procentscore van 95,5 door de Technische Universiteit van Californië. Voormalig koploper Harvard (93,6) zakte naar de vierde plek. Utrecht (64,1) en Leiden (65,1) scoren beide rond de 6,5.
In totaal staan er twaalf Nederlandse universiteiten tussen de beste 200 van de wereld. Daarmee presteert Nederland na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wereldwijd als derde.
Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Hoger Onderwijs reageerde opgetogen op het onderzoek. "Deze uitstekende score" laat volgens hem zien "dat het Nederlandse onderwijs beter is dan sommigen willen doen geloven". Zijlstra wil dan ook door op de ingeslagen weg.
Het onderzoek voor de ranglijst wordt gehouden onder bijna 17.000 academici. De universiteiten worden op dertien verschillende aspecten beoordeeld, zoals de bijdrage aan de wetenschap en het internationale karakter van het instituut.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.