Utrecht verliest kwakzalversprijs aan ex-fractievoorzitter

UTRECHT - De gemeente Utrecht grijpt naast de Meester Kackadorisprijs, een spottend bedoelde prijs van de Vereniging tegen Kwakzalverij. Utrecht was genomineerd omdat mensen met een laag inkomen een vergoeding krijgen voor alternatieve geneeskunde.
De kwakzalversprijs gaat wel naar een voormalige fractievoorzitter van Utrecht. Staatssecretaris Halbe Zijlstra strijkt met de eer, omdat hij studiefinanciering geeft aan studenten die in het buitenland een opleiding tot chiropractor volgen.
"Chiropractors denken dat wervels scheef staan en gecorrigeerd kunnen worden door ze te kraken," aldus de jury. "Daarvoor bestaat in ons land geen opleiding en het buitenlandse diploma wordt ook niet door het Rijk of het zorgverlenersregister BIG erkend."
Volgens de vereniging zorgt Zijlstra ervoor dat het aantal chiropractors zal toenemen. "Met alle gevolgen van dien: overbehandeling met een nutteloze therapie en soms ernstige complicaties, tot de dood toe. Een beroepsverbod voor chiropractors ligt meer voor de hand dan het subsidiëren van zo'n bizarre opleiding."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.