Partijbestuur GroenLinks stapt op

UTRECHT - Het gehele bestuur van GroenLinks, onder leiding van partijvoorzitter Heleen Weening, stapt op. Het bestuur wil een discussie over de toekomst niet in de weg staan.
Dat maakte Weening bekend op een partijraad in Utrecht. Een dag eerder stapte fractieleider Jolande Sap al op nadat zij de steun van het partijbestuur had verloren. Ze zei dit met "pijn in het hart" te doen. Volgens het partijbestuur miste Sap draagvlak binnen de partij die op 12 september 6 zetels verloor.
Er was veel kritiek van prominente GroenLinksers op het besluit van het partijbestuur om Sap te laten vallen. De partij kende de afgelopen anderhalf jaar een turbulente periode met veel interne chaos. Een commissie onder leiding van Andrée van Es onderzoekt de gebeurtenissen binnen de partij sinds het aantreden van Sap in december 2010.
Maandag kiest de Tweede Kamerfractie van GroenLinks een nieuwe fractievoorzitter. De meest waarschijnlijke kandidaat is Bram van Ojik, de huidige nummer 2 van GroenLinks. Later volgt ook een partijcongres voor het kiezen van een nieuw partijbestuur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.