Proefsanering op asbestflat begonnen

UTRECHT - De langverwachte proefsanering op het dak van de asbestflat aan de Stanleylaan in het Utrechtse Kanaleneiland is van start gegaan.
Als het de komende dagen niet hard gaat regenen of waaien, denkt woningcorporatie Mitros over enkele weken te kunnen zeggen wanneer de eerste bewoners weer naar huis mogen. De proefsanering werd wegens slecht weer steeds opnieuw uitgesteld.
Het karwei is nodig om uit te vinden hoe een met asbest gevulde dakrand op de flat het best verwijderd kan worden. Toen deze dakrand in juli bij renovatiewerkzaamheden werd opengezaagd, moest een deel van de wijk Kanaleneiland ijlings worden ontruimd wegens
ronddwarrelende asbestdeeltjes. Ondertussen zijn alle bewoners van vier straten weer thuis, behalve degenen die in de flat wonen waarop de dakrand is bevestigd.
Het resultaat van deproefsanering, die plaats heeft in een speciale tent op het dak, wordt door asbestdeskundigen besproken. Pas daarna kan Mitros de bewoners vertellen hoe hun terugkeer naar huis gaat verlopen. De tientallen getroffen gezinnen wonen nu grotendeels in logeerwoningen die de corporatie beschikbaar heeft gesteld.
Specialisten zijn deze week ook gestart met het rooien van tuinen bij de flat. Alle beplanting wordt verwijderd, behalve grote bomen. Dat is nodig om de tuingrond te kunnen onderzoeken op asbestresten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.