Nijkerk heeft mooiste kerktoren

UTRECHT - De Grote Kerk in Nijkerk heeft de mooiste kerktoren van Nederland. Dat is de uitkomst van een verkiezing die was georganiseerd door het RKK-radioprogramma De Zondag van Van
Willigenburg. Dat meldde de omroep zondag.
De winnende toren kreeg ruim 11.000 van de tienduizenden stemmen die werden uitgebracht. Luisteraars hadden voor de verkiezing 156 torens aangemeld. Foto's ervan verschenen op een website.
Tweede met gering verschil werd de O.L.V.-kerk in Breda (dik 10.000 stemmen). De derde plek was voor de Sint Stevenstoren in Nijmegen (meer dan 6300 stemmen).
De Onze Lieve Vrouwetoren (Lange Jan) in Amersfoort, de Domtoren in Utrecht en de Cuneratoren in Rhenen drongen eerder door tot de toptien. Er kon vanaf begin juni worden gestemd via de website RKK.nl, het liken via Facebook, met briefkaarten en met telefonische stemmen.
De onderkant van de Nijkerkse toren is waarschijnlijk het oudste stukje Nijkerk. In de 13e eeuw werd een nieuwe gebouwd op oude resten. In de loop der eeuwen waren er verbouwingen waarbij de toren in de 18e euw de huidige karakteristieke witte bovenkant kreeg. Het bouwwerk zou uniek zijn in Nederland, omdat in het contract met de maker stond dat hij het ontwerp niet voor andere torens mocht gebruiken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.