Papoea-festival in Utrecht

UTRECHT - Papoea Nieuw-Guinea, door veel inlanders gezien als het laatste stukje Indië van vroeger, werd deze maand precies 50 jaar geleden overgedragen aan de Indonesische regering.
Voor veel Papoea's en Molukkers was dat het sein om te verhuizen naar Nederland. Voor deze 'paradijsvogels in de polder', zoals het Indisch Herinneringscentrum in Arnhem hen noemt, is op 28 oktober een festival georganiseerd in cultureel centrum RASA in Utrecht.
Het verhaal van de Papoea's in Nederland is "een geschiedenis gevuld met tranen", volgens de organisatie van het festival. "Velen waren ontgoocheld. In Nederland moesten ze een nieuw bestaan opbouwen waarin hun achtergrond en identiteit onzichtbaar was.
Desondanks is de groep nu, vier generaties later, goed geïntegreerd."
Volgens het Indisch Herinneringscentrum voelen veel Papoea's en Molukkers een dubbele nationaliteit. "Ze hebben een dierbare band met het land en gaan graag naar reünies."
Op het festival De Indo-connectie worden boeken en een digitale foto-tentoonstelling gepresenteerd. Daarnaast zijn er discussies, muziek en films.
Begin deze maand werd in de tuin van Koninklijk Militair Tehuis Bronbeek in Arnhem een monument voor de Papoeastrijders uit de jaren 40 onthuld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.