Renswoude grootste ozb-stijger van de regio

PROVINCIE UTRECHT - De gemeente Renswoude heeft de onroerendezaakbelasting (ozb) met meer dan 20 procent vehoogd. Daarmee is het de grootste stijger van de provincie. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.
In 227 gemeenten is het tarief voor de onroerendezaakbelasting in 2012 met meer dan 5 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Van alle gemeenten in Nederland zijn er maar drie die de ozb laten dalen. De gemeente Lopik is er één van (-1 procent). In Bunnik wordt nog steeds het meest ozb betaald. In de stad Utrecht steeg de ozb met 1,6 procent.
De grootste stijging van de onroerendezaakbelasting is in Lingewaard, met meer dan 60 procent. Appingedam kent het hoogste tarief. Daar betaalt een huizenbezitter bijna vijf keer zo veel als op Texel voor een woning met dezelfde WOZ-waarde.
In Limburg en Groningen liggen de tarieven beduidend hoger dan in Utrecht of Noord-Brabant. Dit heeft te maken met de waarde van de woningen. Een gemeente met veel dure woningen kan volstaan met een laag tarief om toch een behoorlijke opbrengst te krijgen. Maar door een daling van de woningprijzen moet een gemeente de tarieven extra verhogen om de inkomsten uit de ozb op peil te houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.