CNV: één derde conciërges heeft last van geweld

PROVINCIE UTRECHT - Eén derde van de conciërges op scholen in Nederland heeft te maken met fysieke agressie. Daarnaast wordt 80 procent geconfronteerd met verbale agressie. Dat blijkt uit onderzoek van CNV Onderwijs.
De vormen van fysieke agressie variëren van een door opzet beschadigde auto tot mishandeling met blijvend letsel tot gevolg. Bij verbale agressie komt uitschelden het meest voor. Zes op de tien conciërges heeft daarmee te maken gehad. Ook intimidatie (50 procent) en bedreiging (30 procent) komt vaak voor.
Van de deelnemers aan het onderzoek is 36 procent van mening dat agressief gedrag door scholieren richting onderwijsondersteunend personeel in vergelijking met 2002 is toegenomen. Bijna een kwart (23 procent) zegt dat agressief gedrag door ouders richting conciërges vaker voorkomt in vergelijking met 10 jaar geleden.
Agressie door collega's en leidinggevenden is daarentegen de voorbije jaren wel afgenomen, blijkt uit de antwoorden op de vragenlijst, die is beantwoord door ruim 1000 mensen met een ondersteunende functie in het onderwijs.

INSTRUCTIE

De helft van de ondervraagden kent geen instructie of plan hoe om te gaan met onveilige situaties op school. Een derde (33 procent) van de scholen heeft geen richtlijnen voor pesten en bedreigen via social media. "We willen dat scholen de veiligheidsregels in de Arbo-wet beter gaan naleven", aldus een woordvoerder van CNV Onderwijs.
De persoonlijke veiligheid wordt door het onderwijsondersteunende personeel met een 7,92 hoog gewaardeerd. De algemene veiligheid op school krijgt een 7,7.
Op 15 november is er voor de conciërges een lesdag. Tijdens workshops wordt onder meer verteld hoe in welke situatie het beste om kan worden gegaan met leerlingen en ouders.

Veel conciërges doelwit geweld

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.