RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Cartesiusweg centrum van Utrecht 2018

UTRECHT - De Cartesiusweg in Utrecht moet het middelpunt worden van de activiteiten van Culturele hoofdstad 2018. De plek maakt onderdeel uit van tien locaties, die samen een grote permanente expositie vormen. Dat staat in het bidbook, dat dinsdag officieel wordt gepresenteerd.

In de stad Utrecht zullen de meeste activiteiten plaatsvinden, maar er zijn ook evenementen en tentoonstellingen gepland in Leidsche Rijn, Amersfoort en Soesterberg, en bij forten van de Hollandse Waterlinie.

Zowel moderne als oude kunst moeten een centrale rol gaan spelen. Zo wordt groot ingezet op een tentoonstellingen over de invloed van de Italiaanse Renaissance-schilder Caravaggio en Paus Adrianus VI en bij Rotsoord, waar de Pastoefabriek zit, zou een designcentrum kunnen komen.


MILJOENEN

Voor het binnenhalen van de titel Culturele hoofdstad 2018 zijn al vele miljoenen uitgegeven via investeringen in cultuur. Als Utrecht inderdaad Culturele hoofdstad wordt, willen gemeenten en provincie er nog eens 65 miljoen euro insteken.

Maar volgens de organisatie worden die investeringen ruimschoots terugverdiend: het evenement moet uiteindelijk 130 miljoen euro opleveren.

Utrecht is niet de enige die de titel wil binnenslepen. Ook steden in Noord-Brabant, Den Haag, Maastricht en Leeuwarden dingen mee naar de titel. Of Utrecht doorgaat naar de tweede ronde wordt eind dit jaar duidelijk. Welke stad Culturele hoofdstad gaat worden, wordt volgend jaar bekendgemaakt.


Plekken Culturele Hoofdstad 2018 op een rij:

- Cartesiusweg: info, camping, fietsverhuur, creatief zenuwcentrum 2018
- Centraal Station en Stationsgebied
- Merwedekanaal: voormalig kazerneterrein wordt creatieve hotspot
- Leidsche Rijn: buitenevenementen in MŠximapark
- Rotsoord: design
- Utrecht Science Park Uithof
- Nieuwe Hollandse Waterlinie: tentoonstellingen in alle forten
- Stadsrand: stadsnatuur
- Central Park Soesterberg: militair vliegveld wordt natuurpark vol cultuur en historie
- Oliemolenkwartier Amersfoort en de Wagenwerkplaats als podium

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht