RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kritiek op fusieplannen van kabinet voor gemeentes

1/1
PROVINCIE UTRECHT -

De maandagmiddag gepresenteerde schaalvergrotingsplannen van het nieuwe kabinet zouden erg ingrijpend zijn voor de provincie Utrecht en hebben dan ook tot veel kritiek geleid.

Uit de plannen blijkt dat het nieuwe kabinet alleen nog maar gemeenten met 100.000 of meer inwoners wil hebben. Dat zou kostenbesparend werken en de grotere gemeenten zouden beter de taken kunnen uitvoeren die het Rijk hen oplegt.

In de provincie Utrecht zouden alleen Utrecht en Amersfoort groot genoeg zijn om in de huidige vorm verder te gaan. De 24 andere gemeentes zouden dan in één of andere vorm moeten fuseren.


KANTTEKENINGEN

Wethouder Sebastiaan van 't Erve van Amersfoort plaatste voor de presentatie via Twitter al kanttekeningen op de gelekte plannen. "Zonder lokale binding en verantwoordelijkheid wordt een van bovenaf doorgeduwd fusieproces niets." En: "Als wethouder van Amersfoort beroep ik mij op de niet-aanvalsverdragen met Bunschoten en Eembrugge uit de 14e eeuw."


LANDSDELEN

Naast gemeentes kan het ook goed zijn dat provincies samen verder moeten. Zo bestaat het plan om Utrecht met Noord-Holland en Flevoland fuseren, waarbij mogelijk de Noordoostpolder wordt losgekoppeld. Uiteindelijk zou het aantal provincies moeten worden teruggebracht tot vijf 'landsdelen'.

De Utrechtse commissaris van de koningin Robbertsen vindt het in tijden van economische crisis een onverstandig idee om provincies te laten fuseren.

Gedeputeerde Ralph de Vries van de provincie Utrecht ziet er vooralsnog weinig heil in. "Hernieuwde poging tot gemeentelijke en provinciale herindelingen? Maakt alleen kans vanuit inhoud en niet vanuit structuurdenken," schreef hij maandagochtend op Twitter.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -