Veel plannen regeerakkoord van belang voor Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - De redactie van RTV Utrecht heeft het regeerakkoord van het nieuwe kabinet uitgeplozen op plannen die interessant zijn voor deze regio. Meest opvallend waren natuurlijk het voornemen om gemeentes en provincies te fuseren maar een paar andere opvallende punten staan hieronder:
- Er komt een beslissing over de verbreding van de A27 bij bijvoorbeeld Amelisweerd. Het kabinet vertelt nog niet wàt het besluit wordt, maar noemt in het regeerakoord wel expliciet dat het gaat om de verbreding naar 2x7 rijstroken. Minister Schultz besloot eerder deze maand tot een nieuw onafhankelijk onderzoek dat over 3 maanden klaar moet zijn. Er zal dus duidelijkheid komen voor de vrienden van Amelisweerd.
- Goed nieuws voor reislustige dieren: de ecologische hoofdstructuur (EHS) wordt afgemaakt maar dit gaat wel langer duren dan vooraf werd gedacht. Via de EHS zijn natuurgebieden in heel het land verbonden door middel van wildtunnels en ecoducten. Zo kunnen dieren zich vrijuit door het hele land bewegen.
- Het Bestuur Regio Utrecht wordt afgeschaft. Dit samenwerkingsverbond tussen de gemeentes Bunnik, De Bilt, Houten, Stichtse Vecht, Nieuwegein, Utrecht, Vianen, IJsselstein en Zeist verzorgde een groot deel van het openbaar vervoer in de regio.
- De wietpas wordt afgeschaft maar mensen die een jointje willen kopen moeten wel hun identificatiebewijs en uittreksel van het bevolkingsregister meenemen. Het is niet duidelijk hoe dit zich verhoudt met het plan van Utrecht om legale wietclubs op te richten. Daar wordt het wiet door een vereniging gekweekt voor de leden.
- Regionale omroepen worden voortaan gefinancierd door het Rijk en niet meer door de provincies. Door onderling samen te werken moet er geld bespaard worden.
- De voetbalwet wordt verder aangescherpt en dat is mede naar aanleiding van de voetbalrellen bij FC Utrecht.
- Er komen weliswaar geen échte Olympische Spelen in Nederland maar daardoor worden de Jeugd Olympische Spelen die volgend jaar in Utrecht worden gehouden wel extra speciaal.
- Mensenhandel en prostitutie zullen harder worden bestreden en dat zal mogelijk te merken zijn op bekende prostitutiegebieden als de Hardebollenstraat en het Zandpad in Utrecht.
- Winkels mogen op zondag open zijn, maar gemeenten moeten daarover zelf een besluit nemen. Op dit moment leeft deze discussie heel erg in onder meer Utrecht.
- Holland Casino wordt verkocht. En dat zou best eens kunnen betekenen dat de plannen voor het Stationsgebied in Utrecht moeten veranderen. Vlak bij de Jaarbeurs staat namelijk een grote vestiging van de gokgelegenheid.

Veel plannen regeerakkoord van belang voor Utrecht
Drukte bij callcenter van zorgverzekeraar ONVZ in Houten
Politiek commentator Mat Herben over het regeerakkoord

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.