RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

'Tunnel moet Elleboogkerk en Museum Flehite verbinden'

AMERSFOORT - Museum Flehite en de Elleboogkerk in Amersfoort moeten met elkaar verbonden worden door een tunnel. Dat zegt Fons Asselbergs, voormalig Rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed. In de kerk kunnen dan exposities komen voor moderne kunst.

Dat idee staat in een rapport dat Asselbergs heeft overhandigd aan het stadsbestuur van Amersfoort. Hij onderzocht nieuwe functies voor vier leegstaande cultuurpanden in de stad. Naast de Elleboogkerk zijn dat kunsthal KAdE, Rietveldpaviljoen Zonnehof en de Aegtenkapel.

De onderdoorgang en de Elleboogkerk kunnen gebruikt worden voor moderne kunst. In zijn rapport zegt Asselbergs dat de collectie Kamerbeek naar de kerk gehaald kan worden. Die collectie herbergt figuratieve kunst van rond 1900, van nationaal belang. De collectie moet worden uitgebreid met werk uit particuliere collecties, is het idee.


VERBAASD

Amersfoort in C, de museumkoepel in Amersfoort kijkt op van het voorstel van Asselbergs. In de Elleboogkerk zat voorheen het Armandomuseum. Nadat de kerk in 2007 zwaar beschadigd was geraakt door brand, is er lang gesproken over de toekomstige functie van de kerk.

Vorig jaar werd uit bezuinigingsoverwegingen definitief besloten dat het Armandomuseum niet terugkeert in de kerk. Directeur van Amersfoort in C Marco van Vulpen vindt het daarom opmerkelijk dat de Elleboogkerk nu opnieuw wordt genoemd als museum. Van Vulpen kan niets zeggen over de haalbaarheid van het plan. Hij verwacht wel dat de exploitatie moeizaam wordt en dat er geld bij moet.

Een ander plan voor de kerk is de oprichting van een historisch spookhuis, het zogenoemde Amersfoirde. De deskundige wijst dat niet af, maar vraagt zich af of zo'n bestemming passend is in een voormalige kerk. Of heeft hij twijfels over de aantrekkingskracht van zo'n spookhuis.


ANDERE PANDEN

Amersfoort bezit ook een van drie Rietveldpaviljoens ter wereld. Volgens Asselbergs moet dit paviljoen Zonnehof een "actiehaard voor jonge kunstenaars" worden. Hij adviseert de gemeente om de naoorlogse omgeving van het gebouw drastisch op te knappen.

De Aegtenkapel in het historische centrum van Amersfoort is geschikt voor kleine concerten wegens de unieke akoestiek. De gemeente moet zorgen voor geluidsisolatie.

KAdE
Voor de gloednieuwe kunsthal KAdE, die in 2010 is geopend, ziet Asselbergs geen culturele toekomst. De huur van het beeldbepalende pand is veel te hoog voor de cultuursector. De gemeente moet dit prestigeproject in handen van een makelaar geven voor de verhuur, aldus de deskundige.

Woensdag worden de plannen van Asselbergs besproken in de gemeenteraad van Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht