Forse kritiek op nieuwe zorgpremie

UTRECHT - CDA, D66 en de SP hebben harde kritiek op de gevolgen van het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremies. Dat is volgens CDA-leider Sybrand Buma een "enorme aanslag voor gezinnen met een middeninkomen".
Ook D66 is geschrokken. "Voor mensen met normale inkomens wordt de belastingdruk nu wel heel hoog en dan loont het niet meer om te werken. Dat is heel slecht voor de Nederlandse economie", zei D66-Kamerlid Wouter Koolmees tegen RTL Nieuws.
Renske Leijten (SP) stelde op twitter dat gezinnen met een inkomen van 71.000 per jaar straks evenveel zorgpremie betalen als iemand met 300.000 per jaar. De echt hoge inkomens blijven dus 'buiten schot' aldus Leijten.
Buma, Koolmees en Leijten reageerden dinsdag op berekeningen door de NOS en RTL Nieuws van de plannen van VVD en PvdA voor een inkomensafhankelijke zorgpremie.
Volgens de NOS zullen de premies in het nieuwe systeem variëren tussen de 20 euro per maand voor lage inkomens en 482 euro per maand voor de mensen met een bruto jaarinkomen van boven de 70.000 euro.
Iemand met een modaal salaris van 33.000 euro gaat per maand 140 euro betalen, aldus de berekening van de NOS.
In de berekening van RTL is het belastingvoordeel meegenomen. Iemand met een modaal inkomen is dan 85 euro per jaar goedkoper uit, maar iemand met een inkomen van 65.000 is 2547 euro meer kwijt per jaar.
Volgens VVD-onderhandelaar Stef Blok zijn de premies voor de hogere inkomens inderdaad fors, maar staan er belastingverlagingen tegenover. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat mensen die meer dan een ton per jaar verdienen, 4 procent inleveren. En dat kunnen ze best hebben, volgens Samsom. "Het is eerlijk dat je van mensen met meer geld iets meer vraagt dan van mensen met minder geld."
Op een bijeenkomst voor PvdA-leden in Utrecht zei Samsom dat de berekening van de NOS niet klopte. De nominale premie wordt ongeveer 400 euro per jaar, zei hij. Met een inkomen tot 20.000 euro ga je volgens hem niets meer dan deze premie betalen. Een traditioneel gezin (vader werkt, moeder zorgt voor de kinderen) met een inkomen tot 51.000 euro gaat er in de plannen van het nieuwe kabinet op vooruit, aldus de PvdA-voorman.
Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen tot 71.000 euro worden er in het nieuwe systeem ook beter
van. Daarboven ga je meer betalen. Het komt er op neer dat lage inkomens er 'iets op vooruit gaan' en hoge inkomens ,,iets meer betalen'', was de slotconclusie van Samsom.

Veel vragen over nieuwe zorgpremie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.