Fusie provincies mogelijk al in 2015

PROVINCIE UTRECHT - Het nieuwe kabinet wil dat de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland al in 2015 zijn gefuseerd. Bij de Provinciale Statenverkiezingen moeten kiezers al kunnen stemmen voor één provinciebestuur.
Onderhandelaar Diederik Samsom (PvdA) zei donderdag dat dit het plan is van het nieuwe kabinet. Hij reageerde op de vraag van fractievoorzitter Pechtold (D66) of de fusie al een feit moet zijn bij de eerstkomende Provinciale Statenverkiezingen. "Het voornemen ligt er", aldus Samsom.
De tijdspanne van de fusies van provincies stond in het regeerakkoord niet specifiek geformuleerd, alleen dat de besparing die de fusie moet opleveren in de periode tot 2017 wordt gerealiseerd.
Commissaris van de Koningin in Noord Holland, Johan Remkes, wil van de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken horen hoe hij zich die fusie voorstelt. "De minister zal met gezwinde spoed aan de slag moeten gaan als hij 2015 wil halen. (...) Als het beter kan door samen te gaan, dan gaan we samen. Maar dat moet dan wel duidelijk worden aangetoond."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.