Steeds hogere kosten gemeenten voor veiligheid

PROVINCIE UTRECHT - Van alle kostenposten van gemeenten zijn de uitgaven aan openbare orde en veiligheid de afgelopen 11 jaar relatief gezien het hardst gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Ten opzichte van 2001 zijn de uitgaven aan de openbare orde en veiligheid met liefst 141 procent gestegen. Dat is ruim meer dan de posten maatschappelijke zorg (+108 procent), bevolkingszaken (+88 procent) en bestuur (+78 procent).
De gestegen uitgaven aan de veiligheid passen bij de veranderde wetgeving, zo laat een woordvoerster van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) weten. "De rol van de gemeente op het gebied van veiligheid is de laatste jaren groter geworden. Gemeenten zijn actiever veiligheidsbeleid gaan voeren, in samenwerking met bedrijven en instanties."
Dat is wettelijk bepaald en bevestigt de rol van de gemeenten nog maar eens, liet zij weten. "Op grond daarvan zijn gemeenten verplicht een veiligheidsbeleid te hebben en hierbij relevante partners bij te betrekken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.