Slechts 15 procent Utrechtse burgemeesters is vrouw

UTRECHT - Slechts 15 procent van de burgemeesters in de provincie Utrecht is vrouw. Daarmee blijft Utrecht achter bij het landelijk gemiddelde van 21 procent. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Zeeland scoort het slechtst van alle provincies. Er is geen een vrouwelijke burgemeester te vinden. In 2002 was nog 12 procent van de burgemeesters in Zeeland vrouw, in 2006 8 procent.
In Flevoland is 33 procent van de burgemeesters vrouw, in Noord-Holland 31 en in Zuid-Holland 27. Drenthe stelt sterk teleur met slechts 8 procent. Limburg blijft met 15 procent, net als Utrecht, behoorlijk achter op het landelijk gemiddelde van 21 procent.
Verder blijken in kleine gemeenten nauwelijks vrouwelijke wethouders actief. In gemeenten met een inwoneraantal tot 20.000 inwoners is maar 1 op de 6,25 wethouders vrouw, oftewel 16,5 procent. In gemeenten met meer dan 100.000 inwoners is dat 1 op de 4.
Opvallend is dat de kleinere gemeenten in 2009 nog prima scoorden voor de maatstaven van die periode. Toen was 1 op de 5 wethouders in gemeenten met minder dan 20.000 inwoners een vrouw. Dat is nu het landelijk gemiddelde, maar daar zitten de kleine gemeenten dus ver onder.
Volgens de onderzoekers die het rapport van het ministerie opstelden, verschilt het aandeel van vrouwelijke wethouders tussen politieke partijen enorm. SP en GroenLinks hebben de meeste vrouwelijke wethouders in de gelederen, gevolgd door D66. Ook wat betreft burgemeesters doet GroenLinks het goed: de verhouding is 50/50.
In een vorige week gepubliceerde brief laat minister Marja van Bijsterveldt (Emancipatie) weten dat de groei van het aantal vrouwen in belangrijke overheidsfuncties inderdaad beperkt is. "Een belangrijke rol spelen de bezuinigingen en de krimp binnen het Rijk. Deze hebben geleid tot een beperkte instroom", aldus de minister.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.