Water Nedereindse Plas zwaar verontreinigd

UTRECHT - De Nedereindse Plas tussen Utrecht en Nieuwegein is zwaar verontreinigd en een bedreiging voor de gezondheid. Ook bestaat het gevaar dat drinkwaterbronnen verontreinigd raken. Dat heeft Kennisinstituut Deltares tegen RTV Utrecht gezegd. Deltares is gespecialiseerd in water- en bodemonderzoek.
Uit metingen van de gemeente zelf blijkt volgens Deltares dat onder meer het zeer giftige Barium in hoge concentraties in de plas aanwezig is. Contact met het water zou daarom schadelijk zijn voor mens en dier.
Sommige deskundigen zeggen dat in de plas beter nooit meer gezwommen kan worden. Anderen denken dat dat nog wel mogelijk is, maar alleen na sanering van de plas.

RECREATIE

De gemeente zit al jaren met de Nedereindse Plas in de maag. Het gebied moet voor recreatie geschikt worden gemaakt, maar eerst moet de ernstig vervuilde bodem goed worden afgedekt. Dat is de afgelopen jaren meerdere keren misgegaan.
Aannemer Ballast Nedam heeft een nieuw plan ingediend om de bodem af te dekken, maar zelfs als dat lukt, blijf het dus de vraag of er veilig in de plas gezwommen kan worden.
De gemeente Utrecht laat in een schriftelijke reactie weten dat Deltares de gegevens fout heeft geïnterpreteerd en dat de gegevens nooit zijn bedoeld om de waterkwaliteit te meten.

Verslaggever Marc van Rossum bij de Nedereindse Plas

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.